Szijjártó: Mi soha nem kevertünk össze olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz + VIDEÓ

2024. február 4. vasárnap. 13:46

Objektum doboz

– Számunkra két dolog volt nagyon fontos: először is, hogy biztosítsuk, hogy a mi pénzünk az Európai Unióból nem lesz Ukrajnába küldve […] Másrészt, hogy minden évben legyen egyfajta felülvizsgálati mechanizmus, hogy lássuk, hogyan költi el a pénzt az ukrán fél, így most a bizottság minden évben jelentést fog készíteni, és a jelentés alapján a tanács iránymutatást fog adni – fogalmazott Szijjártó Péter az interjújában. Noha Jan Balliauw kiemelte, nem volt olyan javaslat, hogy Magyarországnak járó pénzeket adjanak Ukrajnának, a külügyminiszter arra mutatott rá,

ha tagállamként nem kapod meg a neked járó forrásokat, akkor felmerül a gyanú, hogy ha egy külső partnert kellene anyagilag támogatni, akkor az a pénz, amit neked kellene megkapnod, de nem kapod meg, esetleg a harmadik partnerhez kerül. De garanciát kaptunk arra, hogy ez nem fog megtörténni.

Magyarország határozottan elutasítja a fegyverszállítást Ukrajnának

Szijjártó Péter arról is beszélt, hazánk számára kiemelten fontos volt, hogy „az Európai Unió ne finanszírozza a fegyverek szállítását a mi részvételünkkel”. Hozzátette: „Nagyon nyilvánvalóvá vált, hogy ez a pénz, amit most az ukránoknak küldünk, szolgálni fogja magának az államnak a működését, szociális és egyéb kiadásokat fedez, nem pedig fegyverszállításokat”. A tárcavezető egyúttal rámutatott:

azon kevés európai uniós országok közé tartozunk, amelyek nem szállítanak fegyvereket Ukrajnának, és nem tervezzük, hogy ezen a politikánkon változtatni fogunk, így fegyvereket szállítani a jövőben sem fogunk.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatja.

Elolvasom a cikket