Vakcina lesz a rák ellenszere?

A daganat gyakorlatilag akárhol megjelenhet a szervezetben, ráadásul bármilyen életkorban: nem kímél sem kisgyereket, sem várandós anyukát, sem házasságra készülő ifjút.

A különböző – alapvetően igen agresszív – kezelések mellett még mindig a korai felismerés az egyik legnagyobb fegyver a rák elleni küzdelemben. Noha jó ideje keresik a kór ellenszerét, egy magyar orvos, dr. Kulja András épp tavaly ilyenkor, a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából beszélt arról, miért is olyan nehéz a kutatók dolga, amikor a rákellenes csodaszert keresik.

Több száz féle altípusa lehet a daganatoknak és ennek fényében lényegében lehetetlen olyan gyógymódot találni, amelyik mindegyiknél hatásos.

Gondoljunk csak bele, hogy valami olyan szert kellene találni, ami a sok típusú, genetikailag teljesen más daganatra hat, anélkül, hogy a saját sejtjeinket elpusztítaná – magyarázta akkor Kulja doktor.

Új rákellenes csodaszer a láthatáron?

Könnyen lehet azonban, hogy azok a nehézségek, amelyekről a doktor is beszélt, pár év – vagy tán évtized – múlva már csak a múlt kihívásai lesznek. Jelenleg épp a Moderna háza tájáról érkeztek olyan hírek, miszerint egy – mRNS-alapú – rákellenes vakcinával komoly előrelépéseik vannak.

Most kapta meg az első páciens a tesztoltásokat. A 81 éves férfi gyógyíthatatlan bőrákban szenved. A technológia lényege az, hogy olyan anyag kerül a szervezetbe, ami rákos sejteknek „álcázza magát”, így tanítja meg a szervezet eredményesen legyőzni azokat.

Az mRNS-eljárások egyébként a koronavírus-elleni vakcinákban is jelentős szerepet töltöttek be, és már akkor arról lehetett hallani, hogy a metódus nagy valószínűséggel be lehet vetni a rák elleni harc során is.

Rendkívül izgatottak vagyunk a korai eredmények miatt, és reméljük, hogy ez új korszakot nyit a rákkezelésben – idézi dr. Kyle Holent, a Moderna egyik kutatóját a The Sun.

Ha a szert biztonságosnak ítélik, akkor hamarosan megkezdődhet egy hároméves, átfogó tesztidőszak, mely során több ezer rákbeteget beolthatnak a kísérleti gyógyszerrel. A szakértők először a bőr- és tüdőrák ellen vetik be a szert, de reményeik szerint ha működőképes lesz, más ráktípusokra is kiterjeszthetik.

Elolvasom a cikket