Végre megoldódott a „kém a táskában” rejtélye?

Gareth Williams 31 éves volt, amikor 2010-ben, nyolc nappal azután, hogy utoljára látták élve, holtan, meztelenül és oszlásnak indult állapotban találtak rá a London központjában, Pimlicóban lévő lakásában. A kódfejtő és kivételes matematikus a GCHQ-tól kirendelve dolgozott az MI6-nak – írja dailymail.co.uk.

A halálát övező elméletek között a félresikerült szexuális játékoktól kezdve a külföldről megrendelt bérgyilkosságig terjedtek a találgatások.

A Scotland Yard múlt héten közzétett törvényszéki felülvizsgálata azonban, amely új laboratóriumi vizsgálatokat kezdeményezett a lakásból származó bizonyos tárgyakon, azt mondta, hogy „nem találtak új DNS-t”, ezért egyre valószínűbb, hogy Williams egyedül volt, amikor meghalt.

A megismételt nyomozás során már modernebb technikákat alkalmaztak a bizonyítékok vizsgálatára, és bár egy konyhaszekrényben találtak új DNS-t egy törülközőn, az is Williamsé volt, nem pedig egy harmadik embertől származott.

A többi vizsgált tárgy között szerepelt a táska, a cipzár, a lakat és a kulcs is, de új, eddig nem ismert nyomot nem találtak.

Neil John nyomozó főfelügyelő, a Metropolitan Police speciális bűnügyi parancsnokságának munkatársa elmondta: „2021 februárjában újabb, megismételt igazságügyi szakértői vizsgálatot végeztek, amelyet egy igazságügyi szakértő is értékelt a nyomozás során lefoglalt összes tárgy tekintetében.

Ez azt eredményezte, hogy a bizonyítékokat újra benyújtották a törvényszéki laboratóriumba, és további vizsgálatokat kértek.”

Peter Faulding, a mentési szakértő több mint 300 alkalommal próbálta bezárni magát egy rakodótáskába úgy, ahogy Williamsnek kellett volna tennie – és minden alkalommal kudarcot vallott. „Még Houdini sem lett volna képes ezt véghezvinni” – írta.

Hamish Campbell, a Met nyugalmazott főfelügyelője azonban 2021-ben azt mondta, hogy szerinte Williams úr szexuális tevékenységet folytatott a halála előtt.

A nyomozó rendkívüli szakvéleményében azzal érvelt, hogy a válasz Williams halálára a magánéletében rejlik, és ez vezetett a 11 éves ügy újranyitásához.

Williams családja már régóta feltételezi, hogy bűncselekmény történt: két rendőrségi forrás azt állította, hogy Williams munkájának egy része Oroszországra összpontosított, és az egyik megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint segített az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek a szervezett bűnözői csoportok, köztük a moszkvai maffiacsoportok által használt nemzetközi pénzmosási útvonalak felkutatásában.

A Sunday Timesnak adott interjújában Campbell úr azt mondta, hogy a haláleset különbözik az Alekszandr Litvinyenko orosz disszidens ellen 2006-ban Londonban, illetve Szergej Szkripal ellen 2018-ban Salisburyben méreggel elkövetett merényletektől.

„Mit lehetett volna elérni egy junior elemző megölésével?” kérdezte Campbell.

Ő egy telefonos elemző volt, a mobiltelefonok és az adattovábbítás szakértője. Mit értek volna el az oroszok vagy bármely más külföldi állam a megölésével?

Úgy vélték, hogy halála idején nem volt párkapcsolata, azonban a nyomozás során hat doboz, 20 ezer font értékű, nem hordott női dizájnerruhát és egy narancssárga parókát találtak a lakásban.

A fürdőszoba padlóján talált folt arra utalt, hogy Williams nem sokkal a halála előtt szexuális tevékenységet folytatott – ami további kétségeket vet fel azokkal az állításokkal szemben, amelyek szerint Williams állami merénylet célpontja volt.

A családját tájékoztatták a legutóbbi felülvizsgálat eredményeiről.

Elolvasom a cikket