A demencia két fő oka, ami elkerülhető

A demencia egy modern állapotnak tűnik, amelyet a tudósok szerint ma már nagyrészt a lustaság és a környezetszennyezés okoz.

Egy tanulmány felfedezte, hogy az Alzheimer-kór ritkán jelenik meg a görög és római orvosi szövegekben – csak a szennyezett városok és az inaktív életmód növekedésével alakult ki igazán.

A The Sun szerint az ókori görögök megjegyezték, hogy az öregedés memóriavesztéssel jár, de semmi olyat nem okoz, mint a beszéd, a gondolkodás és a memória elvesztése.

Néhány említés csak évszázadokkal később, az ókori Rómában kezdett felbukkanni.

Az egyik szerint 80 évesen egyesek nehezen tanulnak meg új dolgokat.

A szerzők most úgy vélik, hogy a római városok terjeszkedése több környezetszennyezést és fokozott kognitív hanyatlást hozott magával.

A római arisztokraták is használtak ólom főzőeszközöket, ólom vízvezetékeket, és ólmot tettek a borukba, hogy édesítsék azt. Ez azt jelenti, hogy akaratlanul is megmérgezték magukat.

A Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya az Alzheimer-kór alacsony arányát találta egy mai bolíviai őslakos törzsnél.

Caleb Finch professzor, a Dél-kaliforniai Egyetem munkatársa elmondta: „Az ókori görögöknél nagyon-nagyon kevés említést tettek valamiről – de mi megtaláltuk –, ami olyan, mint az enyhe kognitív károsodás.

Amikor eljutottunk a rómaiakhoz, legalább négy olyan állítást fedeztünk fel, amelyek az előrehaladott demencia ritka eseteire utalnak –, de nem tudjuk megmondani, hogy Alzheimer-kórról van-e szó.

„Tehát volt egy előrehaladás az ókori görögöktől a rómaiakig.”

Elolvasom a cikket