Ezzel az egyszerű szokással csökkenthetjük az egészségügyi problémáinkat

Egy új felmérésből kiderült, hogy csak minden ötödik brit van tisztában a napi rostbeviteli ajánlással és azzal, hogy hogyan lehet több szénhidrátot beiktatni az étrendbe.

Ami még rosszabb, hogy a lakosság körében alacsony a tudatosság a rostokhoz, más néven a ballasztanyagokhoz kapcsolódó bőséges egészségügyi előnyökről – figyelmeztetett egy táplálkozási szakértő.

Ez a „rosthiány” milliókat tesz ki a megelőzhető krónikus betegségek, köztük a bélrák kockázatának – magyarázta Dr. Carrie Ruxton dietetikus, a General Mills rostkampányának tanácsadója.

„Mégis, csak körülbelül minden ötödik ember volt tisztában a napi rostbeviteli ajánlással és azzal, hogy hogyan lehet többet beiktatni az étrendjébe.”

Szerencsére a táplálkozási szakértő megosztotta, hogyan lehet több egészséges szénhidrátot beiktatni a heti bevásárlólistába.

Az Egyesült Királyságban az ajánlás szerint napi 30 gramm rostot kellene fogyasztani, de csak minden tizedik felnőtt éri el ezt a mennyiséget.

Dr. Ruxton elmondta: „Valójában az átlagos bevitel csak 20 gramm, így egy nagy, 10 grammos rosthiányt kell betölteni.

„Ez annak ellenére van így, hogy a rostok sokféle olcsó, kényelmes élelmiszerben megtalálhatóak.”

A jó hír az, hogy a rostok számos élelmiszerben könnyen elérhetők, beleértve a teljes kiőrlésű kenyeret, a teljes kiőrlésű tésztákat, a gyümölcsöket, a zöldségeket, a babot, a hüvelyeseket, a dióféléket és a magvakat.

Miután megettük a rostot, a szervezete nem emészti meg, ami azt jelenti, hogy bejuthat a vastagbélbe, és kölcsönhatásba léphet a bélbaktériumokkal.

„Ott kezdődik a varázslat, ami mindenféle egészségügyi előnyökhöz vezet” – mondta a dietetikus.

A sok rost fogyasztása csökkentheti az egészségügyi problémák kockázatát, a bélráktól kezdve a szívbetegségekig.

„A krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke és a szívbetegségek kockázata csökkenthető a magasabb rostbevitellel, mivel a rostok csökkentik a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és a vércukorszintet, valamint segítenek az embereknek a testsúlyuk kezelésében és elősegítik a „barátságos” bélbaktériumok fejlődését.” – olvasható a közleményben.

A felmérés szerint azonban a felnőtteknek csak egynegyede van tisztában a rostokhoz kapcsolódó előnyökkel, köztük az alacsonyabb koleszterinszinttel és a bélrák kockázatának csökkenésével.

Ezért a tudatosság és a napi 30 gramm ajánlott rostbevitel elérésére irányuló erőfeszítések kulcsfontosságú lépések a rosthiány megszüntetésében.

Elolvasom a cikket