Hidrogénüzemre is képes gázerőműveket épít Németország

MH/MTI
2024. február 5. hétfő. 17:14

A német kormány maximum négy, egyenként 2,5 gigawatt kapacitású, hidrogénüzemre átállítható földgázerőmű építésére ír ki pályázatot a gazdasági és klímavédelmi minisztérium hétfői közleménye szerint. Hozzátették, 2032-ig kell elkészíteni a terveket, hogy az erőműveket teljesen át lehessen állítani hidrogénüzemre 2035 és 2040 között.

A beruházást a klíma- és infrastrukturális projektekre létrehozott speciális kormányzati alapból finanszírozzák majd. Koalíciós forrásoktól származó információk szerint a beruházási és üzemeltetési támogatások körülbelül 16 milliárd eurót (6144 milliárd forint) tesznek majd ki a következő 20 évben.

Olaf Scholz német kancellár kormányát sok bírálat érte az energiaágazat részéről, amiért túl sokáig tartott az energiatermelés jövőjének megtervezése, miután Németország 2023-ban leállította az utolsó atomerőműveit is.

A német kormány éghajlatvédelmi terve szerint 2030-ra az ország villamos energiájának 80 százalékát megújuló energiaforrásokból kell előállítani. Jelenleg a megújuló energiaforrások aránya mintegy 50 százalék az országban. Az energiaipari vállalatok azonban ódzkodnak az ilyen jellegű beruházásoktól, mert nem tartják jövedelmezőnek.

A koalíciós alku értelmében a jövőben az energiavállalatokat jutalmazni fogják az erőművi termelési kapacitás fenntartásáért. A bejelentés szerint a program részleteiről nyárig döntenek.

A hétfőn bejelentett megállapodás hosszas tárgyalások után született meg a koalíciós partnerek között. Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter jelentős támogatásokat sürgetett, míg Christian Lindner FDP-s pénzügyminiszter bírálta a felmerülő költségeket, és nagyobb nyitottságot sürgetett a jövőben elérhetővé váló alternatív technológiák iránt.

Németország jelenleg részben a széntüzelésű erőművekkel fedezi villamosenergia-szükségletének jó részét. A kormány tavaly állította le az ország utolsó megmaradt atomerőműveit, felszámolva ezzel az orosz gáztól való függőségét is. A hatályos törvények szerint Németországnak 2038-ig kell kivezetnie a szénerőműveket, de a jelenlegi kormány „ideális esetben” 2030-ra hozná előre a határidőt.

Elolvasom a cikket