A népesség 20-50 százalékát érinti világszerte az íny és a fog tartószövetének gyulladása, elsősorban rossz szájhigiénia következtében. Mia Cousins Burleigh és Siobhan Paula Moran, a Nyugat-skóciai Egyetem kutatói arra hívják fel a figyelmet a The Conversation oldalán megjelent cikkükben, hogy az ínyproblémák kezelésére általában szájvizet, illetve súlyos esetekben antibiotikumokat vetnek be. Ezeknek azonban bőven akadnak mellékhatásaik, ilyen például a szájszárazság, a vérnyomás növekedése, valamint az antibiotikumrezisztencia. Mindenképpen ígéretesek azok az újabb kutatási eredmények, amelyek a nitrát pozitív hatására hívják fel a figyelmet. A zöld leveles zöldségekben nagyobb mennyiségben előforduló molekula kevesebb mellékhatás-kockázattal is megfelelő módszer lehet a szájüregi egészség megőrzése érdekében.
A zöld leveles és gyökérzöldségek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok. Rendszeres fogyasztásuk kulcsfontosságú az egészséges testsúly megőrzésében, az immunrendszer támogatásában, valamint a szívbetegségek, daganatos megbetegedések és a cukorbetegség megelőzésében. A spenót, a saláta és a cékla ugyanakkor jelentős mennyiségű nitrátot is biztosít, amely nitrogén-oxiddá alakul a szájban a nitrátlebontó baktériumok működése nyomán.
A nitrogén-oxid csökkenti a vérnyomást és javítja a fizikális teljesítményt, a szájban pedig segít meggátolni a nemkívánatos baktériumok túlszaporodását.
A szakemberek szerint a nitrát ígéretes eszköz lehet a szájüregi egészség megőrzéséhez. Hozzáteszik, hogy a jó szájhigiéné és a nitrátban gazdag táplálkozás együtt jelentheti a kulcsot a teljes szervezet egészségéhez.