Öt dolog, amit sose tegyen a szíve egészségének érdekében

Az egészséges táplálkozás a szívbarát életmód sarokköve, de a hangsúlyt nem szabad kizárólag azokra a dolgokra helyezni, amelyeket a ketyegő boldogságának megőrzése érdekében kell tennie.

Egy kardiológus elárulta, mi az az öt dolog, amit soha nem szabad megtenni az egészséges szív érdekében.

A Brit Szív Alapítvány szerint jelenleg mintegy 7,6 millió ember él szív- vagy keringési betegséggel az Egyesült Királyságban.

Annak érdekében, hogy ez a szám ne növekedjen, Dr. Ernst von Schwarz kardiológus, A halhatatlanság titkai című könyv szerzője a következő öt dolog elkerülését ajánlotta.

1. Dohányzás
Bár a szív- és érrendszeri betegségek talán nem az első problémák, amelyeket az egészségtelen szokáshoz kötünk, a dohányzás nagyon káros a szívre.

Dr. von Schwarz kifejtette, hogy a dohányzás a koszorúerek beszűkülését okozza, ami szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet.

2. Túl sok cukor fogyasztása
Az orvos figyelmeztetett, hogy a túl sok szénhidrát bevitele megteremtheti a metabolikus szindróma káros alapjait, amely magában foglalja a hasi elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a hiperlipidémiát – a vérben lévő lipidek, például a koleszterin és a trigliceridek emelkedett szintjét.

„[Ezek] a koszorúér-betegség kialakulásának kockázati tényezői” – mondta Dr. von Schwarz.

3. Nem mozog eleget
A fizikai mozgás hiánya az erek rugalmasságának fokozott elvesztéséhez vezet, ami viszont megnövelheti a szívroham, a stroke halálozás kockázatát – figyelmeztetett az orvos.

4. Túl sok időt tölt a közösségi médiában
Bár a Facebook vagy az Instagram görgetése nagyon csábító lehet, ez a kis praktika általában azt jelenti, hogy több időt tölt ülve, mint mozogva, ami káros lehet a szívre.

Dr. von Schwarz szerint: „Tanulmányok kimutatták, hogy különösen a jelenlegi időszakban a serdülők, a fiatal és középkorú felnőttek naponta több órát töltenek a közösségi médián, különösen rövid ideig tartó szórakoztató klipek nézésével, ahelyett, hogy rendszeres testmozgást végeznének, ami ülő életmódot eredményez, a fenti következményekkel együtt”.

5. Illegális drogok használata
Az illegális drogok, például a kokain és az opioidok „közvetlen toxikus hatással” vannak a szívizomra.

„[A használat] az erek szűküléséhez vezethet, ami a szív oxigénellátásának csökkenését és esetleges szívrohamot eredményezhet” – mondta az orvos.

Elolvasom a cikket