A lajhárok ezen tulajdonsága mentheti meg az emberiséget

A Costa Rica-i Egyetem és a Nemzeti Biotechnológiai Innovációs Központ biológusokból álló csapata olyan baktériumokat fedezett fel a lajhárok bundájában, amelyek képesek olyan antibiotikumokat termelni, amelyek a lajhárok bundájának mikrovilágát szabályozzák – írta a pravda.ru.

A Costa Rica nemzeti szimbólumának számító lajhárok egy menedékhelyen élnek, ahol szükség esetén gondozásban részesülnek. A tudósok észrevették, hogy a bundájuk gazdag mikrobiomja ellenére a szervezetükben olyan folyamatok zajlanak, amelyek megvédik őket a fertőzésektől.

A biológusok mintát vettek a lajhárok bundájából, és 20 olyan mikroorganizmust találtak, amelyek képesek szabályozni a mikrobiomot és megakadályozni a kórokozók elszaporodását. További kutatásokra van azonban szükség, mielőtt ezeket a vegyületeket a gyógyászatban felhasználhatnák – írja a Phys.

Az új antibiotikumok megtalálásának szükségessége a meglévő gyógyszerekkel szembeni bakteriális rezisztenciából ered, amelyet a túlzott használat okoz. A WHO becslései arra figyelmeztetnek, hogy súlyos egészségügyi következményekkel járhat az emberiségre nézve, ha az antibiotikum-rezisztencia problémáját nem sikerül megoldani az elkövetkező évtizedekben.

Elolvasom a cikket