A rejtélyes lény, aki összenőtt a Himalájával

A Jeti rejtélye Kr. e. 326-ig nyúlik vissza, amikor Nagy Sándor elindult az Indus-völgy meghódítására. A történetek alapján a misztikus lényt szerette volna látni.

A himalájai őslakók feltehetően évszázadok óta ismerni vélik a lényt.

A Bengáli Ázsia-társaság Lapja 1832-ben jelentetett meg egy észlelésről szóló beszámolót B. H. Hodgsontól. Azt írta, hogy miközben észak-Nepálban utazott a bennszülött kísérői egy magas, két lábon járó lényt láttak, akinek sötét, hosszú haja volt, és félelmében elmenekült. Hodgson maga nem látta a lényt, de azt gondolta, hogy egy orángután lehetett.

1889-ben egy brit tiszt hatalmas lábnyomokat talált a hóban India területén, egy hegyen. A helyiek elmondták neki, hogy ezek a Ye-ti, egy emberszerű lény nyomai, aki igen gyakran megtámadja az embereket.

1913-ban kínai vadászok egy csoportja arról számolt be, hogy megsebesített és elfogott egy emberszerű lényt, amit a helyiek csak „havasi embernek” hívnak. A szőrös lényt állítólag öt hónapig tartották fogva, míg elpusztult. A jellemzések szerint fekete, majomszerű arca, hatalmas teste volt, amit ezüstös, hosszú szőr borított. Kezei és lábai emberszerűek voltak és a lény rendkívüli testi erővel bírt.

1951-ben Eric Shipton brit felfedező egy alternatív útvonalat keresett a Mount Everestre. Véletlenül rábukkant egy rendellenes lábnyomra, és lefényképezte azt. Így kezdődött a jeti rejtélye. A nagyra becsült Everest-kutató, Eric Shipton a fényképet a Menlung-gleccseren készítette, amely a Mount Everesttől nyugatra található. A lábnyom 13 hüvelyk hosszú volt, és minden bizonnyal ez volt a legérdekesebb kép, amely a Himaláján készült. Valójában a Jeti akkoriban olyan népszerű volt, hogy a nepáli kormány az 1950-es években még Jeti-vadászati engedélyeket is kiadott. Természetesen egyetlen sikeres befogást sem jegyeztek fel.

Sokan azt hitték, hogy a Jeti csak egy közönséges fekete medve, de a lábnyom mérete foglalkoztatni kezdte a világot és hamarosan jelenséggé vált. Számos állítás született a Jeti észleléséről, valamint a felfedezők és a serpák más lábnyomairól, de semmi érdemlegeset nem sikerült bizonyítani. Bryan Byrne felfedező 1959-ben szintén talált jeti lábnyomokat az Arun-völgyben, és Reinhold Messner olasz hegymászó is, aki valóban azt állította, hogy látta a jetit.

Messner első Jeti-észlelése 1986-ban, amikor sétálni indult, és eltévedt. A szürkületben egy nagy és sötét alakot figyelt meg maga előtt, aki hasonlított egy emberhez, de gyorsabb és erősebb volt. Még aznap éjjel újra látta a majdnem két méter magas lényt. Messner így megszállottja lett a lénynek, és 12 éven át üldözte a Himalája vidékén.

Messnernek végül több Jeti-észlelése is volt. Szerinte ez csak egy hegyi medve. Egy másik felfedező, Ernst Schäfer, aki 1939-ben a Német Birodalom által támogatott titkos küldetésen vett részt, ugyanezt a választ adta a Jeti-rejtélyre. A legenda szerint a felfedező valóban lelőtt és megölt egy ilyen lényt, amiről a helyiek azt állították, hogy jeti volt. Az igazság azonban Schäfer szerint az, hogy az csak egy nagy tibeti medve volt.

Ma a Jeti a himalájai kultúra része, és mindig fel kell készülni arra, hogy Indiában, Bhutánban, Nepálban és Tibetben számos vállalkozásban megemlítik a nevét. Nepálban a fényűző Yak and Yeti Hotelben foglalhatunk szobát, és a Yeti Airlines légitársasággal is repülhetünk.

A rejtély a mai napig nem oldódott meg, de az biztos, hogy számtalan embert tart lázban a mai napig a Himalája legendája.

Elolvasom a cikket