Adunk néhány tippet, ha valamivel kiváltaná a reggeli kávéját

A kávé mint az idegrendszer serkentője, lendületet és energiát ad. Vannak azonban olyan termékek, amelyek nem tartalmaznak koffeint, de hatásuk nagyon hasonló. Ahhoz, hogy a szervezetet hatékonyan láthassa el energiával, megfelelően kell táplálkoznia, és elegendő kalóriát kell bevinnie. A szervezet a zsírsavak, a glükóz és a fehérjék oxidációjából nyeri az energiát. A szénhidrátok, zsírok és fehérjék kulcsszerepet játszanak a tápanyagellátásban és az energiaegyensúly fenntartásában.

A zsír a fő energiaforrás, mivel elégetve grammonként 9,3 kalóriát termel. A szénhidrátok szintén fontosak, különösen az összetettek. Ha gyorsan kell energiához jutni, használhatunk könnyen emészthető (gyors) szénhidrátokat.

Az életerő és az energia érdekében ajánlatos a következő ételeket beépíteni az étrendbe:

  • a teljes kiőrlésű gabonákat, mint a rizs, a köles és a zabpehely, „lassú” szénhidrátot biztosítanak, rostot, E-vitamint és B-csoportot tartalmaznak.
  • a dióféléket, húst és halat, amelyek izoleucint tartalmaznak, amely serkenti az immunrendszert, és részt vesz a hemoglobin szintézisében.
  • a hüvelyeseket, mint a csicseriborsó, lencse, bab és borsó, ezek növényi fehérjét, vasat és összetett szénhidrátokat biztosítanak.
  • a bogyós gyümölcsöket, amelyek vitaminokkal és energiával látják el a szervezetet, mint például a hemoglobinszintet fenntartó, lendületet adó gránátalmalé.

Elolvasom a cikket