Ha reggel nyolc és tíz között ezt mindennap megteszi, megelőzheti a rák kialakulását

A tanulmány azt is megállapította, hogy a cirkadián ritmus zavarai növelik a nőknél a mellrák, a férfiaknál pedig a prosztatarák kockázatát. Az éjszakai műszakos munka és az éjszakai fényhatás kockázati tényezőnek tekinthető.

A fizikai aktivitás jelentősen csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának valószínűségét, de a testmozgás időzítése befolyásolhatja a cirkadián ritmust. A kutatók feltételezték, hogy a testmozgás védő hatása a testmozgás időzítésétől függ.

A vizsgálat 2800 résztvevőjének nyomon követése során a gyűjtött adatok elemzéséből kiderült, hogy a testmozgás mellrákkal szembeni védőhatása nagyobb lehet, ha reggel 8 és 10 óra között végzik. A férfiak esetében a megelőző hatás közel azonos volt mind a reggeli, mind az esti testmozgás esetében.

A tudósok figyelembe vették a résztvevők kronotípusát, és megállapították, hogy a reggeli testmozgás különösen előnyös volt a „éjszakai baglyok” számára – azok számára, akik hajlamosak a nap későbbi szakaszában aktívabbak lenni. A tudósok hangsúlyozzák, hogy a testmozgás időzítése nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja annak előnyeit, és hogy a rák kockázata azoknál is csökken, akik követik a szokásos fizikai aktivitási irányelveket, és hetente legalább 150 percet mozognak.

Elolvasom a cikket