Az Eat My Science, egy táplálkozási blog elmagyarázza, hogy a jégsaláta miért fonnyad meg egyáltalán. A zöldség, amely 96%-ban vízből áll, akkor kezd fonnyadni, amikor elveszíti ezt a nedvességet.
Ez azt jelenti, hogy a frissesség megőrzéséhez a nedvességet be kell zárni.
A jégsalátánál az egyik módja ennek az, ha szorosan záródó műanyag zacskóba csomagoljuk. A Hitchcock Farms, egy kaliforniai levélzöldség-termelő szerint ez, valamint az, hogy a salátát nem mossuk meg addig, amíg fel nem használjuk, segít frissen tartani.
A farm azt is javasolja, hogy tartsuk a ropogtatóládában. E két módszerrel a jégsaláta akár 12 napig is ropogós maradhat.
A római saláta, amely kevesebb vizet tartalmaz, jobban megmarad az idő múlásával. Tartósítása érdekében megmoshatja, és leválaszthatja a leveleket. Óvatosan törölje szárazra, és zárja le egy műanyag zacskóba.
Bár ideális, ha a salátát még a fonnyadás előtt felhasználjuk, a Hitchcock Farmsnak van egy trükkje a már fonnyadt saláta újjáélesztésére is.
Ahelyett, hogy kidobná, próbálja meg először jégfürdővel megmenteni. Merítse a salátát jeges vízbe, hagyja állni 5 percig, majd törölje szárazra.
A farm szerint ez visszaadja a nedvességet a leveleknek, és sokkszerűen formába hozza őket.