Inézményes puccs: Szenegálban december 15-ig elhalasztják az elnökválasztást

MH/MTI
2024. február 6. kedd. 8:19

A parlament elnöke közölte, a törvényjavaslatot azután fogadták el, hogy a szavazást akadályozó több ellenzéki képviselőt a csendőrség eltávolított a teremből. A törvényt a jelenlévő 105 képviselő egyhangúlag fogadta el az eltávolított ellenzéki képviselők távollétében. A törvény egy másik rendelkezése szerint Macky Sall elnök mindaddig hivatalban marad, amíg utódját be nem iktatják.

A hétfő délelőtt kezdődött vita késő estig tartott, amelynek során egyes képviselők napközben még egymásnak is estek.

A képviselők végül azt az indítványt fogadták el, amit az ellenzéki elnökjelölt, Karim Wade tábora nyújtott be. Wade jelöltségét korábban az alkotmánytanács érvénytelenítette. A dokumentumot támogatta Macky Sall elnök is, aki múlt szombaton bejelentette, hogy a szavazást elhalasztják.

A törvényt előkészítő bizottság egy jelentésében azt írta, hogy a szavazás elhalasztásának célja „az intézményi instabilitás és a súlyos politikai zavargások elkerülése”, valamint „a választási folyamat teljes újraindítása”. Hétfőn az Afrikai Unió (AU) követelte, hogy a lehető leghamarabb tartsák meg az elnökválasztást.

A nyugat-afrikai országban eddig nem volt példa arra, hogy elhalasztották volna az elnökválasztást, így Sall szombati bejelentése tisztázatlan alkotmányos helyzetet teremtett, amit egyes ellenzéki csoportok és civilszervezetek „intézményes puccsnak” minősítettek.

Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke közleményében kijelentette, hogy Szenegálban a lehető leghamarabb átlátható választást kell tartani, a békével és a nemzeti harmóniával összhangban.

Elolvasom a cikket