Miért kell lefekvés előtt kinyitni az ablakot?

Több mint száz lakószobát elemeztek, megvizsgálták a bennük alvás közbeni levegő minőségét és annak hatását a reggeli kognitív funkciókra.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az éjszaka folyamán a hálószobák levegője különböző forrásokból, például az emberi test anyagcseréjéből, az elektronikából, a bútorokból és a ruházatból származó szennyeződéseket halmoz fel. A szoba nyitott ablakon keresztüli szellőztetése kulcsfontosságúnak bizonyult a levegőminőség és ezáltal az alvás javításához.

A kutatók megjegyezték, hogy az optimális alvási körülmények biztosítása érdekében a hálószobák szellőzését az építési előírások kétszeresére kell növelni – adta hírül az Épület és Környezet.

Érdekes módon Dániában egy résnyire nyitott ablak elég volt a hálószobák levegőminőségének javításához, míg Kínában, ahol magas a légszennyezettségi szint, mechanikus szellőztetésre van szükség a hasonló eredmények biztosításához.

Emellett a kísérletek azt mutatták, hogy a nyitott ajtó segített csökkenteni a szén-dioxid-koncentrációt a hálószobákban, de nem volt pozitív hatással az alvás minőségére és a termelékenységre.

Elolvasom a cikket