Ne tartsuk így a burgonyát, mert rákot okozhat

Bár általában azt tanácsolják, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket ne tároljuk együtt, mert egyes friss termékekből kiáramló gázok miatt a többi gyorsabban megpenészedhet, ez nem mindig van így.

Az egyik élelmiszer-tárolási tipp a burgonya hosszabb ideig tartó frissességéhez az, hogy a burgonyát egy másik konyhai alapanyaggal párosítjuk.

Bár az alma és a burgonya talán nem a legkézenfekvőbb kulináris párosítás, a tárolás során remekül megférnek egymás mellett.

Ennek oka, hogy az alma természetes módon termel egy etilén nevű gázt az idő múlásával.

Míg más friss termékek, például a hagyma és az őszibarack általában gyorsabban érnek, a burgonya esetében ez nem így van.

A Journal of Food Science and Technology című szaklapban 2016-ban megjelent tanulmány szerint az etilénnek való kitettség lelassíthatja vagy megállíthatja a burgonya csírázási folyamatát, és általában tovább tartja frissen a burgonyát.

Az alma és a burgonya tárolásának legjobb módja, ha közös gyümölcstálban, hűvös és száraz helyen tároljuk.

Kerülje a hűtést, mivel az a burgonya keményítőjét cukorrá alakíthatja, ami főzéskor potenciálisan rákkeltő anyagokhoz vezethet – írja a Healthline.

Emellett a szellőztetés megakadályozza a nedvesség felhalmozódását, és a burgonya sokkal tovább marad friss.

A burgonyát papírzacskóban kell tárolni, ha egyáltalán zacskóban tartjuk, és soha ne műanyagban, hogy csökkentsük a nedvességet a szakértők szerint.

Az alma más gyökérzöldségekkel együtt tartása azonban nem ajánlott. Az etiléngáz hatására a fokhagyma és a hagyma is gyorsabban érik és romlik, vagyis más-más tárolási módot igényelnek.

Elolvasom a cikket