Ukrajna bukhatja az amerikai pénzeket

Vasárnap az amerikai szenátus egy jelentős, 118 milliárd dolláros értékű kétpárti törvényjavaslatot terjesztett elő, amely pénzügyi támogatást nyújtana Ukrajna és Izrael számára. A javaslat ambiciózus célkitűzései ellenére azonnal ellenállásba ütközött a képviselőház részéről.

Joe Biden elnök sürgős cselekvésre hívta fel a figyelmet e kétpárti megállapodás kapcsán, kiemelve a migrációs intézkedéseket mint kulcsfontosságú elemeket. Ezzel szemben Mike Johnson, a képviselőház elnöke „halottnak” minősítette a törvényjavaslatot, kritizálva azt amiatt, hogy véleménye szerint nem foglalkozik a határválság kérdésével.

A szenátus vezetői, Donald Trump egykori elnök és más személyek ellenállása ellenére is eltökéltek voltak a törvényjavaslat elfogadása mellett. Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője bejelentette az első szavazásra vonatkozó terveket, hangsúlyozva, hogy a javaslat jelentős változásokat hozhatna az amerikai bevándorlási és határbiztonsági politikákban.

A demokraták körében vita alakult ki a törvényjavaslat körül, különösen amiatt, hogy nem tartalmaz rendelkezéseket az Egyesült Államokban papírok nélkül élő személyekre vonatkozóan.

James Lankford republikánus szenátor felvetette, hogy ezek az intézkedések átmeneti csökkenést eredményezhetnek a bevándorlók számában. A törvényjavaslat 20,23 milliárd dollár összeget irányoz elő határbiztonság céljaira, és jelentős összegeket tartalmaz nemzetközi támogatásra: 60,06 milliárd dollár Ukrajnának és 14,1 milliárd dollár Izraelnek, további forrásokat pedig Kína agressziójának és a Vörös-tenger térségében zajló konfliktusok kezelésére különít el.

A javaslat egyik kiemelt eleme egy humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó rendelkezés is volt, amely 10 milliárd dollár összeget irányozott elő konfliktuszónák számára.

Elolvasom a cikket