Zelenszkij: Felszólítjuk Önöket, továbbra is támogassanak minket, mert ez az önök érdeke

„Kedves olaszok, kedves európaiak: köszönjük, hogy értékes támogatást nyújtanak Ukrajnának, amely immár két éve fegyveresen ellenáll Oroszország agressziójának. Felszólítjuk Önöket: tegyék ezt továbbra is, mert ez az Önök érdeke is, ahogy Putyin ide jutott, úgy Önök is ide juthatnak” – nyilatkozta Zelenszkij az olasz Tg1 Rainak adot tinterjújában, amiről az Il Giornale is írt.

A Tg1 Rai igazgatója, Gian Marco Chiocci által készített interjúban Volodimir Zelenszkij beszél a háborúról, a költségvetéséről, a nehézségekről, az elkerülhetetlenül elkövetett hibákról, de a Kijevben a csúcson bekövetkező változásokról is. És nem csak arra a Zaluzsnij tábornokra, az ukrán fegyveres erők nagyra becsült főparancsnokára utal, akit a politikai felmérések szerint maga Zelenszkij hiteles vetélytársa, ha a háborúnak vége, vagy egy meghatározhatatlan jövőben Ukrajnában felfüggesztik, ismét lesz szavazás, hogy új elnököt válasszanak.

Köztudott, hogy az elnök szívesen menesztené őt, mégpedig azért, mert a tábornok nemcsak azt engedte volna meg magának, hogy ellentmondjon Kijev hivatalos álláspontjának a folyamatban lévő konfliktussal kapcsolatban (egy ideje már „patthelyzetről” beszél a „nehézségek ellenére is aktív ellentámadás” helyett), hanem azzal, hogy interjút adott az amerikai médiának, táplálta volna az elnökkel szembeni politikai kritikát és a pletykákat arról, hogy személyes ambíciói vannak az államfői posztra.

Amikor azonban Zelenszkij „bekövetkező változásokról” beszél, akkor – mint a Tg1-nek elmondta – „új kezdetre”, a győzelembe vetett hit jelének szélesebb körű megváltozására utal. Egy olyan győzelemre, amely „lehetővé teszi, hogy gyermekeink szabadok és európaiak legyenek, nem pedig az orosz birodalom jobbágyai”. Ami Zaluzsnijt illeti, a Fehér Ház nem kíván állást foglalni. Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója világossá tette, hogy „közvetlenül az ukránok számára világossá tette, hogy az amerikai kormánynak sem így, sem úgy nem szabad beavatkoznia az ukrán fegyveres erők személyzetét érintő döntésekbe”. Zelenszkij a jelenlegi helyzetben jelentős gesztust tett azzal is, hogy meglátogatta a háborús front egyik legforróbb pontját, a déli Zaporizzsjai területen fekvő Robotyne falut.

Elolvasom a cikket