A csernobili mutáns farkasok rákellenes képességekkel rendelkeznek

A farkasok és más állatok populációja azóta „virágzik” az ukrajnai CEZ-ben, hogy a területet a hírhedt 1986-os nukleáris katasztrófát követően elhagyták. Az emberek hiányában a vadon élő állatok az emberi tevékenység zavarása nélkül gyarapodhattak.

Annak megértése érdekében, hogy ezek az állatok hogyan élnek túl az esélyekkel szemben, Cara Love, a Princeton Egyetem evolúcióbiológusa és ökotoxikológusa egy évtizede tanulmányozza a csernobili farkasokat.

2014-ben Love és kollégái a CEZ felé vették az irányt, és vérmintákat vettek a farkasoktól, hogy megértsék a rákkeltő sugárzásra adott reakcióikat. Néhányukra rádiós nyakörvet is szereltek, hogy információkat gyűjtsenek a tartózkodási helyükről és a sugárzásnak való kitettségükről.

„Valós idejű méréseket kapunk arról, hogy hol vannak, és mennyi sugárzásnak vannak kitéve” – mondta Love egy nyilatkozatban.

A kutatás kimutatta, hogy a CEZ-ben élő farkasok egész életük során naponta több mint 11,28 millirem sugárzásnak vannak kitéve – ez több mint hatszorosa az emberi dolgozókra vonatkozó, törvényes határértéknek.

A kutatók azt is megállapították, hogy a farkasok immunrendszere megváltozott, hasonlóan a rák miatt sugárkezelésen átesett betegekéhez. A genetikai elemzés továbbá arra utal, hogy a farkasok génállományának egyes részei bizonyos ellenálló képességet fejlesztettek ki a rák ellen.

Hasonló eredményeket tapasztaltak a CEZ-ben élő, több száz félvad kutya esetében is. A tudósok 2023-ban megállapították, hogy a csernobili szabadon élő kutyák genetikailag különböznek a világ más részein élő házőrzőktől.

Love felfedezése az emberi egészségre is hatással lehet. Love reméli, hogy az eredményeket felhasználva azonosítani tudja azokat a védő mutációkat, amelyek növelik az emberek esélyét a rák túlélésére.

Sajnos a Covid–19-járvány és az Oroszországgal folyó háború megakadályozta Love-ot és munkatársait abban, hogy visszatérjenek a CEZ-be. Nem tudni, hogy visszatérhetnek-e, és ha igen, mikor.

„A mi prioritásunk az, hogy az ottani emberek és munkatársak a lehető legnagyobb biztonságban legyenek” – mondta Love.

Az új kutatást a múlt hónapban mutatták be a Society of Integrative and Comparative Biology éves találkozóján a washingtoni Seattle-ben.

Elolvasom a cikket