A gumitalpú Don Juan

A történelem során számos forradalmi találmány látott napvilágot, de az óvszer egyike azon kevés olyan eszköznek, amely a szexuális egészség terén is jelentős mérföldkőnek számít. Az óvszer története egészen az ősi időkig vezethető vissza. A korai próbálkozások olyan anyagokkal, mint az állatbőr vagy pamut, hamar ráébresztették az embereket arra, hogy egy hatékonyabb, biztonságosabb védelmi eszközre van szükségük. Az ókori Kínában már 4000 évvel ezelőtt ismeretesek voltak olyan próbálkozások, amelyek az óvszer elgondolásához vezettek.

A korabeli leírások számos módját mutatták be az óvszer elkészítésének: „Vegye ki a juhok végbelét; először áztassa vízben, fordítsa mindkét oldalra, majd ismételje meg a műveletet egy gyenge ley (szóda)-oldattal, amelyet négy-ötóránként meg kell cserélni. Öt-hat egymást követő alkalommal; majd távolítsa el a nyálkahártyát a körömmel; és kénnel, mossa meg tiszta vízben, majd szappanban és vízben; öblítse le, felfújja és szárítsa meg. Ezután vágja le a kívánt hosszúságig, és rögzítsen egy darab szalagot a nyitott véghez. Fertőzés vagy terhesség megelőzésére szolgál.”

Az óvszer modern formáját Charles Goodyearnek köszönhetjük, aki a 19. században jelentős áttörést ért el a gumi vulkanizációjában. A latex, a gumi alapanyaga, rugalmas és könnyen formázható anyaggá változott, amely lehetővé tette az óvszerek tömeggyártását. Goodyear munkájának eredményeként az óvszer hatékonyabb és kényelmesebb formát öltött. Valószínűleg innen eredhet az óvszer egyik humoros elnevezése is, az „Angol kabát”. Egyesek szerint az angolok híresek voltak az óvszer iránti igényességükről, míg mások szerint az angolok az óvszer különleges fajtáját, a gumióvszert hozták létre, amely szélesebb körben vált elterjedtté. Az óvszerrel kapcsolatos, kötelező humort sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A méretkérdés mindig okozott némi fejtörést, de az óvszer itt áll, készen arra, hogy minden helyzetre kiterjedjen, mintha egy rugalmas gumi lenne. Mindannyian hallottuk a poénokat a „kisebbiket, nagyobbat” témakörben, és az óvszer minden alkalommal újra bizonyítja, hogy mérete valóban számít.

A legendás emlékiratait olvasva, Giacomo Casanova neve már évszázadok óta szinonimája az erotikus kalandoknak, az élet élvezetének és a szerelem művészetének. Casanova nem csupán egy 18. századi nemesember volt Velencéből, hanem egy olyan személyiség, aki számos életelemben és országban hagyta a szenvedély és kalandok nyomát. Kalandjainak központi elemévé vált az óvszer használata.

Casanova élete egy lenyűgöző utazás volt az érzelmek, a politika és az élvezetek világában. 1725-ben született Velencében, és már fiatalon megmutatkozott benne az intelligencia és a szenvedély keveréke, ami később világszerte ismertté tette. Casanova olyan körökben mozgott, ahol az élettel való szoros kapcsolat, az avantgárd gondolkodás és az örök ifjúság vágya uralkodott. A fiatal Casanova nem csupán a különféle társadalmi osztályok közötti utazásaival hívta fel magára a figyelmet, hanem híressé vált szenvedélyes szerelmi kalandjaival is. Az író, kalandor és diplomatát egyaránt magában foglaló Casanova mindig is hajszolta az élet élvezeteit, és a nők körül forgó legendás kalandjai nem csupán erotikus elemeket rejtettek, hanem életrajzi ihletet is nyújtottak az utókor számára. Az, hogy Casanova miért vált világszerte ismert személyiséggé, egyesek szerint az őszinte és szenvedélyes élettapasztalataiban keresendő. Casanova nem szépítette vagy rejtegette életét, hanem szinte művészi stílusban dolgozta fel mindazt, amit átélt. A korabeli társadalom számára provokatív és felkavaró élményei, valamint a művelt és szellemes személyisége hozzájárultak ahhoz, hogy a név örökre az emlékezetünkbe vésődjön.

Casanova nem csupán egy erotikus kalandor volt, hanem egy rendkívüli életművész is. Élete és tettei nem csupán szórakoztatták kortársait, hanem inspirálták a későbbi írókat, művészeket és szabadgondolkodókat is. A szabadság és az élet élvezetének híveként Casanova maradandó örökséget hagyott a világnak, és a neve örökké az élet élvezetének, a szerelemnek és a kalandnak szimbólumaként él tovább.

Emlékiratai több pontján is megemlíti az angol kabát nevű eszközt, egy új találmányt, amely meglehetősen lenyűgözte. Ennek hatására, korának számos férfi tagja követte a példáját.

Az óvszer a modern korban már nemcsak a szexuális egészség megőrzésének eszköze, hanem egyfajta stílus és szexuális kifejező eszköz is. Az óvszer ma már nem csak egy kötelező kiegészítő a fiók mélyén, hanem egy szexi „külső borítás” is, amely divatos mintákkal és színekkel díszítenek. Gondoljunk csak bele, az óvszer viselete ma már nemcsak egy biztonsági óvintézkedés, hanem egyfajta divatnyilatkozat is.

Az óvszer története nem csupán technológiai fejlődést mutat be tehát, hanem a társadalmi elfogadottság alakulását, története egy izgalmas és fejlődéstörténeti szemszögből is érdekes téma, amely segít megérteni egy olyan eszköz szerepét, amely a szexuális egészséget védi, és a társadalmi normák és attitűdök alakulását is befolyásolta.

Elolvasom a cikket