A pisztácia sokkal veszélyesebb, mint gondolná

Mielőtt továbbmennénk, a pisztácia természetesen nem dió, hanem egy kis csonthéjas termés, mivel olyan gyümölcs, amely héjat és magvat tartalmaz.

Kiderült, hogy ezeknek a csonthéjas gyümölcsöknek a szállításuk sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk. Először is, a zsírok bomlása során szén-dioxidot termelnek, és oxigént vonnak el, ezért jól szellőző helyen kell tartani őket.
De az igazi veszély a akkor következik be, amikor a pisztácia nedves lesz.

„Ha a pisztácia kritikus víztartalmát túllépik, az elősegíti a hidrolitikus/enzimatikus zsírbontást” – magyarázza a német Közlekedési Információs Szolgálat (TIS). „A keletkező szabad zsírsavakat a pisztáciában zajló légzési folyamatok szén-dioxid és víz képződésére használják fel, amely jelentős hőfejlődéssel jár.”

„A pisztácia önmelegedése rendkívül erőteljes folyamat, mivel a zsírsavak légzési folyamatok általi fogyasztása lényegesen nagyobb hőfejlődéssel jár, mint a szénhidrátok légzési egyenlete” – folytatja a TIS.

A pisztácia önmelegedése csak kis mennyiségű nedvességet igényel, így néhány óra alatt olyan nedves pontokon is bekövetkezhet a melegedés, amelyhez a szállításkor száraz áruknál hetekre vagy hónapokra lenne szükség.

Elolvasom a cikket