Amit tudni kell a banán tárolásáról

Ahogyan azt már valószínűleg kitalálta a korábbi esetekből, a hűtőben tartott banánok járnak a legrosszabbul, hamarabb barnulnak.

Ennek a kis tesztnek az a banán lett a győztese, amelyet oldalra fordítva, a tálban tároltak, anélkül, hogy bármi is takarta volna a szárát. Ez megfelel az általános internetes tanácsnak, miszerint a banánt a pulton kell tartani, lehetőleg hűvös és száraz helyen, amíg meg nem érik.

Egy dolgot azonban tudnia kell a banán tárolásáról: a banánt külön kell tárolni. Vagy legalábbis más gyümölcsöktől távol. Ennek oka, hogy a levegőben etilént, vagyis etént szabadítanak fel.

„A banán érleli a többi gyümölcsöt, mert egy etén nevű gázt bocsát ki” – mondta a BBC-nek dr. Dan Bebber, a banánnal foglalkozó, globális élelmiszer-biztonsági projekt vezetője. „Ez a gáz a sejtfalak lebomlása, a keményítő cukorrá alakulása és a savak eltűnése révén érleli, vagyis lágyítja a gyümölcsöt.”

Míg egyes gyümölcsök – például a banán – etilént termelnek az érés során, mások elnyelik azt. Ahogyan a banánt barnává teszi, úgy gyorsítja a szomszédos gyümölcsök érését és túlérését is. Ezért a banánt a pulton, hűvös és száraz helyen, más gyümölcsöktől távol kell tartanod.

Elolvasom a cikket