Az ukrán csoda

A háború ellenére Ukrajnában megdöbbentő méretekben dübörög az elektromos járművek piaca – számolt be a Le Figaro. Míg 2021 végén mindössze 8541 regisztrált tulaj volt az országban, egy évvel később már 46 830. Tavaly novemberben már 83 ezernél is több.

Az elektromos robbanást az ukránok alapvetően az üzemanyagárak növekedésével, valamint az elektromos töltőállomások nagy számával (11 ezer van belőlük országszerte) magyarázzák.

Az elektromos autók iránti érdeklődés eddig meglehetősen lanyha volt Ukrajnában. Kicsit javított a helyzeten az olcsóbb kínai járművek megjelenése,

de az igazi áttörés akkor következett be, amikor a kormány illetékmentességet vezetett be a használt autók importjára.

Nyomon követhető a változás az értékesítési adatokban: előző év novemberében 4417 eladott járműből mindössze 851 volt új, a többi mind a használt gépjármű volt.

Tarolnak a Teslák

A használt autók között a Tesla a legkelendőbb. A 2021-es importadatok 454, a 2022-esek 1100, míg a tavalyiak már 4669 darabról szólnak, ám a történetben van egy apróbb csavar: a járművek elsöprő többsége sérült autó, amelyet a kereskedők az USA-ban és Kanadában vásároltak fel.

Az országban miniiparág kezd kiépülni az amortizálódott elektromos járművek javítására és eladására. Mint azt a francia lap megjegyzi: az egyik autóértékesítő oldalon 3200 Teslát kínálnak eladásra, de ebből csak 600 olyan, amelyik nem szenvedett balesetet.

Ukrajnában a javítási költségek jóval alacsonyabbak, mint az eladó országokban, vagyis mindenki jól jár a kereskedelemmel.

A háború kirobbanása sem ingatta meg a piacot. Ahogyan az egyik szakértő fogalmazott: „Azt hittük, hogy a konfliktus miatt leáll az elektromos járművek szállítása Ukrajnába, és ez így is történt. Egy darabig.

Hat hónappal később az üzlet erősebben dübörgött, mint valaha”.

Elolvasom a cikket