Elképesztő leletet találtak Olaszországban a tengerfenéken

A domborművet, amelyet San Leone partjainál, az Akragas folyó torkolatának közelében fedeztek fel a tengerfenéken még 2022 végén fedezték fel, de egy búvárcsapat csak most hozta felszínre.

A konkréciókkal bevont dombormű, amely feltehetően prokonnészoszi márványból készült, két méter hosszú és 35 cm vastag. A parttól mintegy 300 méterre, kilenc méteres mélységben találták meg.

Bár a márványtömböt már dokumentáltan víz alatti régészeti leletként találták meg, 2022 októberéig nem tanulmányozták alaposan, amikor Gaetano Lino mérnök irányításával a búvárok alaposan lefényképezték a tárgyat, és egy rendkívül részletes 3D-s fotogrammetriai kompozit képet készítettek róla. A fényképek megörökítették a darab jelentőségét, felfedve a lovakat.

A Tengerfelügyelőség elrendelte a darab kiemelését, hogy a betonrétegeket le lehessen tisztítani, és a dombormű részleteit feltárni. A kiemelés csak harmadjára sikerült, mivel a tenger viharai az első két kísérletet tönkretették.

Az olümposzi Zeusz-templom csak egy az olaszországi ókori görög templomok közül. A szicíliai Agrigentóban – Dél-Itália Magna Graecia néven ismert, görög telepesek által nagyjából a Kr. e. 8. századtól kezdve széles körben benépesített területeinek egyikén – található Olimpiai Zeusz temploma volt a valaha épített legnagyobb dór templom. A templomot azonban soha nem fejezték be, és ma romokban hever.

A Valle dei Templiben található, több más jelentős görög templommal együtt.
A templom története nem teljesen ismert, bár egyes történészek szerint valószínűleg a Himériai csata (Kr. e. 480) emlékére épült, amelynek során a görög városok, Akragas (Agrigento) és a Magna Graecia-i Szirakúzák legyőzték a Hamilcar vezette karthágóiakat.

Az ókori görög történész, Diodórusz Sziculosz szerint az építményt karthágói rabszolgamunkások segítségével építették; a csata után legyőzött katonákból állították össze. Az ókori görög történetíró, Polibiosz is röviden megemlíti a templomot Akragasz Kr. e. 2. századi leírásában, és megállapítja, hogy „a várost díszítő egyéb templomok és oszlopcsarnokok nagyszerűek, az olümposzi Zeusz temploma befejezetlen, de úgy tűnik, tervezésben és méretekben Görögországban semmihez sem hasonlítható második”.

Diodórusz arról számolt be, hogy a templom befejezetlenül maradt, mivel a karthágóiak Kr. e. 406-ban elfoglalták a várost Akragasz ostromával. A templom teteje ekkor már hiányzott.

Elolvasom a cikket