Gulyás Gergely Kristóf: Az első kerületi polgármester három éve „falaz” egy kerületi vállalkozónak

MH/MTI
2024. február 7. szerda. 18:11

A képviselő, aki a gazdasági és jogi bizottság elnöke, elmondta: a szóban forgó Vári-Punch Bt. a Budai Vár egyik legforgalmasabb helyén, a Szentháromság téren működtet delikátesz és ajándékboltot, melynek éves forgalma megközelíti a százmillió forintot. Az önkormányzat 2016-ban megszüntette az üzlethelyiség bérleti szerződését. Mivel a vállalkozás vitatta az eljárás jogszerűségét, hosszas pereskedés indult, de azóta már a kiürítési per is jogerőre emelkedett, amely elrendelte a helyiség birtokbaadását az önkormányzatnak.

Mint Gulyás Gergely Kristóf közölte: „véletlenül” derült fény erre az ügyre, miután a januári rendkívüli képviselőtestületi ülésen egy képviselőtársuk interpellációt intézett a polgármesterhez egy egészen bagatell ügyben, amely abból pattant ki, hogy a szóban forgó üzletben 3000 forint alatti fizetéseknél nem fogadnak el bankkártyát.

Miután a polgármesteri választ nem fogadták el, így a gazdasági és jogi bizottságot kérték fel vizsgálatra. Ennek során derült ki, hogy a Vári-Punch Bt. hosszú évek óta nem fizet bérleti díjat, ami azt jelenti, hogy már több tízmilliós kára keletkezett az önkormányzatnak – mondta a bizottsági elnök. „Azt látjuk, hogy 2021 óta a polgármester nem rendelte el a döntés végrehajtását” – tette hozzá.

Gulyás Gergely Kristóf felvetette, „vajon milyen érdeke fűződik a polgármesternek és a baloldali városvezetésnek abban, hogy ez a cég három éve zavartalanul üzemelhessen”?

A képviselő közölte, hogy szerdára bizottsági ülés összehívását kezdeményezte, amelynek egyetlen napirendi pontja volt, a szóban forgó ügy. Ezért korábban írásban kérte a polgármestertől és a jegyzőtől az üggyel kapcsolatos iratokba, amit „megtagadtak”, ezért szerda reggel a jegyzőtől személyesen is kérte az üggyel kapcsolatos iratbetekintést. De ezt szóban is megtagadta tőle a jegyző – mondta Gulyás Gergely Kristóf.

„Nem tudom, milyen takargatnivalója van a hivatalnak, de az látszik, hogy a törvénysértéstől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy az ügy részletei ne kerülhessenek napvilágra” – fogalmazott, majd hozzátette, nem fogják hagyni: a kerületükben bármilyen korrupciógyanús ügyre ne derülhessen fény, ezért a vizsgálataikat folytatják.

Elolvasom a cikket