Mennyi koffein az ideális?

A svédországi Karolinska Intézet, a brit Bristoli Egyetem és a londoni Imperial College London kutatócsoportja szerint a kalóriamentes koffeintartalmú italokat a testzsírszint csökkentésének lehetséges eszközeként lehetne vizsgálni.

„A genetikailag előre jelzett, magasabb koffein-plazmakoncentráció alacsonyabb BMI-vel és teljes testzsírtömeggel társult” – írták a kutatók 2023 márciusában megjelent tanulmányukban.

A vizsgálatban alig tízezer ember adatait vették figyelembe, amelyeket meglévő genetikai adatbázisokból gyűjtöttek, és a koffein lebomlási sebességével összefüggésbe hozható, specifikus génekben vagy azok közelében található variációkra összpontosítottak.

Általánosságban elmondható, hogy a géneket – nevezetesen a CYP1A2-t és az azt szabályozó AHR nevű gént – érintő eltérésekkel rendelkezők hajlamosak a koffeint lassabban lebontani, így az tovább marad a vérben. Ugyanakkor általában kevesebb koffeint is hajlamosak fogyasztani.

Míg a koffeinszint, a testtömegindex és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között jelentős összefüggés mutatkozott, a vérben lévő koffein mennyisége és a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a pitvarfibrilláció, a szívelégtelenség és a stroke között nem alakult ki kapcsolat.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a koffein szervezetre gyakorolt hatásai nem mind pozitívak, ami azt jelenti, hogy óvatosan kell mérlegelni a koffeinfogyasztás előnyeit – de ez a legújabb tanulmány fontos lépés annak felmérésében, hogy mennyi koffein az ideális.

„Kisebb, rövid távú vizsgálatok kimutatták, hogy a koffeinbevitel súly- és zsírtömegcsökkenést eredményez, de a koffeinbevitel hosszú távú hatásait nem ismerjük” – magyarázták a kutatók.

A kutatócsoport úgy véli, hogy az itt kimutatott összefüggés annak tudható be, hogy a koffein növeli a szervezetben a hőtermelést (hőtermelés) és a zsír oxidációját (a zsír energiává alakítása), mindkét folyamat fontos szerepet játszik az általános anyagcserében.

Az ok-okozati összefüggés megerősítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

Elolvasom a cikket