Ráncos lesz, ha az oldalán alszik?

Miranda Wilson ápoló szerint ezek az alvási ráncok gyakran függőlegesek, és az ember homlokán, az orr két oldalán vagy a szemek alatt jelennek meg. Először csak nagyon halványan, azonban idővel mélyülnek.

„Ha következetesen hasonló helyzetben alszik az oldalán – amire a legtöbb ember hajlamos –, akkor az arcának ezt az oldalát nyomja össze napi hét-nyolc órán keresztül. Ez összeadódhat” – nyilatkozta dr. Ife J. Rodney dermatológus.

Nincs menekvés.

Viszont nem minden ránc köszönhető az alvási pozíciónknak.

„A ráncokat számos dolog okozza – rendszeres mozdulatok, napozás, genetika, táplálkozási szokások és környezeti tényezők, mint például a környezetszennyezés. Ugyanakkor sokszor láttam már, hogy a pácienseim bal vagy jobb arcán mélyebbek a ráncok, ők pedig megesküsznek rá, hogy azon az oldalon szoktak aludni” – magyarázta dr. Gary Goldenberg bőrgyógyász a portálnak.

Akárhogy is, függetlenül attól, hogyan alakulnak ki, minden ránc vagy vonal az ember öregedésével párhuzamosan rosszabbodik. A bőr rugalmassága szükséges ahhoz, hogy visszanyerje eredeti alakját, miután valamilyen mértékben megnyúlt – ez pedig idővel gyengül.

Kutatások szerint a legtöbb ember az oldalán fekve alszik, és az általános vélekedés szerint alvásminőség szempontjából is ez a legjobb pozíció. Csak a ráncoktól való félelem miatt tehát nem érdemes változtatni ezen a szokáson, sőt, egyes esetekben kifejezetten nem ajánlott. Ha alvási apnoé vagy légzési probléma áll fenn, a háton alvás „valószínűleg a legrosszabb pozíció” – mondta dr. Christopher Winter neurológus és alvásspecialista. Különösen alvási apnoé esetén a hanyatt fekvés hatására a gravitáció lehúzhatja a nyelvet, az állkapcsot és a nyelvcsontot, ami tovább zárhatja valakinek a légutakat.

Más módszerekkel is kímélhetjük az arcbőrünket alvás közben. Az egyik legegyszerűbb, ha folyamatosan váltogatjuk az oldalakat, amelyiken alszunk. A selyem párnahuzatok kisebb súrlódást okoznak, illetve kaphatók „ránctalanító” párnák is, amelyek kevesebb nyomást helyeznek az arcra. Ezek viszont nem tudományos alapú megoldások.

A legjobb, ha bőrgyógyásszal konzultálunk, hogy milyen arcápolási rutin a legalkalmasabb szerinte az arcbőrünk számára. A legjobb, ha retinoltartalmú készítményt is használunk, mivel az elősegíti a kollagéntermelést, de különböző kozmetikai beavatkozásokra is vállalkozhatnak azok, akiket nagyon zavarnak a ráncok.

Elolvasom a cikket