Végzetes kór szedi áldozatait

Az agykárosodást, hányást és vérzést okozó úgynevezett majomláz legalább két ember halálát okozta már Dél-Indiában. Rajtuk kívül további 49 embert fertőzött meg.

A The Sun beszámolója alapján a betegség gyorsan terjed.

Az áldozatokat pedig kullancsokon keresztül fertőzi meg a vírus. A kórokozó a beteg majmokról kerül a kullancsokra, majd az emberekre terjedhet át tőlük.

A betegség eddig egy 18 éves lány és egy 79 éves férfi életét követelte.

A majomlázat először 1957-ben fedezték fel egy beteg majomban az indiai karnatakai Kyasanur erdőben. Azóta a hírek szerint évente akár 500 ember is megfertőződhet – általában azok, akik az erdő közelében dolgoznak. Dr. Niraj, egészségügyi szakember figyelmeztette a helyieket, hogy ne menjenek be a közeli erdőterületekre a betegség miatt.

Az oltási kezelés már szerencsére kezdetét vett a leginkább érintett területek közelében.

A láz mellett a betegség tünetei közé tartozik a fejfájás, az orrüregből és a torokból származó vérzés, valamint a zavartság és izomfájdalom. A betegek rendellenesen alacsony vérnyomást tapasztalhatnak.

Az első tünetek a fertőzés után 3-8 napon belül jelentkeznek.

Egyes betegek egy-két héten belül komplikáció nélkül felépülnek, de 10-20 százalékuk a tünetek második hullámát is megtapasztalják. A legtöbb beteg szerencsére 1-2 héten belül felépül, sajnos azonban 10-20 százalékuk a tünetek második szakaszát is átélik, ami neurológiai problémákat jelent, ilyen például a zavartság, éles fejfájás, remegés, látászavarok. Néhány esetben a betegség halálos lehet.

Elolvasom a cikket