Veszélyt jelenthet a gyerekekre az eper, a szőlő és a mandarin

A tapasztalatok szerint a gyerekek a következő tíz gyümölcsöt fogyasztják a legszívesebben: alma, banán, eper, narancs, kivi, körte, mandarin, őszibarack, sárgabarack, szőlő. Nehéz azonban olyat találni ezekből, amely nem szennyezett növényvédőszer-maradékokkal – írja a Hazipatika.hu.

Nehéz mérgektől mentes gyümölcsöt találni a gyerekek számára – mutatott rá egy újabb kockázatra a kockázatfigyeléssel és élelmiszeripari trendekkel foglalkozó Rizikometer. A FoodWatch cikkére hivatkozva azt írták, a Holland Élelmiszer- és Termékbiztonsági Hatóság öt éven át elemezte a gyerekek által legszívesebben fogyasztott tíz gyümölcsöt, növényvédőszer-maradékok után kutatva.

Ezek a legszennyezettebb gyümölcsfélék.

A szakértők azt látták, hogy a vizsgált időszakban az eper, a szőlő, a narancs és a mandarin volt a leginkább szennyezett, ugyanis ezen gyümölcsök mindegyike átlagosan öt különféle növényvédő szert tartalmazott. De az almákon és a körtéken is négyféle toxikus szermaradékot mutattak ki.

Az vizsgálat során azt is megállapították, hogy tíz év alatt mintegy 17 százalékkal nőtt az egy gyümölcsre jutó növényvédő szerek száma. A legnagyobb növekedést (+109%) az alma produkálta, de a körte (71%), a banán (37%), a sárgabarack (28%), a mandarin (25%), az őszibarack (20%) és a narancs (20%) esetében is számottevő az emelkedés. A szőlőnél (-2%), a kivinél (-14%) és az epernél (-20%) ugyanakkor csökkent a szermaradékok mennyisége. Elkeserítő azonban, hogy az összes vizsgált gyümölcsminta mindössze hat százaléka volt teljesen növényvédőszer-mentes.

Elolvasom a cikket