Vicces váltópártok

2024. február 7. szerda. 6:6

Eposzi kellékként az „ellenzék legerősebb pártja” jelzős szerkezetet magára aggató Demokratikus Koalíció vezérének, Gyurcsány Ferencnek a Facebookon 329 ezer követője van. Az ellenzék által viccpártnak tartott Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) 328 ezer.

Ez az adat nagyon is árulkodó.

Azt jelzi egyebek mellett, hogy a DK minden igyekezete és erőfeszítése ellenére 2022 óta egy helyben topog, egyáltalán nem erősödött, a Gyurcsány-rajongók tábora épp akkora maradt, amekkora két éve is volt. A korábbi politológiai verdikt beigazolódott: Gyurcsány feje felett üvegplafon van. Hiába a válság, a háború, a visszatartott uniós források, az infláció, a drámaian meggyengülő ellenzéki pártok, a DK képtelen további politikai térnyerésre.

A bukott miniszterelnök és szinte változatlan összetételű csapata hiába gyűrte maga alá a „szövetséges” pártokat, szipkázta el emberi erőforrásait, hiába alakított árnyékkormányt, dobta mély vízbe Dobrev Klárát, a párt támogatottságán ez sem segített. Mindhiába hullott porba az MSZP maradék tagsága is, jutott küszöb alá a formálisan visszakozó – magát keresztényszociálisnak mondó – Jobbik, hiába torpant meg a Momentum, maradt láthatatlan támogatottságú a Párbeszéd, Gyurcsányék ebből semmit nem profitáltak. Megrekedtek, sőt vissza is estek.

Azt is jelzik a Gyurcsányt utolérő kutyapárti követők, hogy az ellenzéki összefogás megsemmisítő 2022-es választási veresége, illetve a konzekvenciák levonásának elmaradása miatt általános apátia lett úrrá az ellenzéki választókon, amit igazán életképes és kreatív alternatíva hiányában még reményvesztettség is kísért. A Gyurcsányék által kínált modell, az „Utánunk srácok!”, kövessétek a legerősebbet, elégedjetek meg azzal a menüvel, amit kínálunk nektek – a haláltusáját vívó MSZP kivételével – minden párt elvetette. Már az LMP sem úgy táncol, ahogyan Gyurcsány fütyül, sőt főpolgármester-jelöltet is állít, ne adj Isten kétségessé téve Karácsony Gergely többségét.

Igencsak kínos lehet a „legerősebb kakasnak” az ellenzéki szemétdombon, hogy az egyetlen ellenzéki formáció, amely jelentősen izmosodni tudott az elmúlt két év során, az a kutyapárt. Úgymond egy viccpárt. De az már nem vicces, hogy a kutyapárt már egyáltalán nem viccpárt. „Legyen minden jobb! De most komolyan” – ezzel a fejléccel hirdetik magukat a közösségi oldalukon, s minden mértékadó közvélemény-kutató szerint jó esélyük van arra, hogy európai parlamenti képviseletet szerezzenek az EP-választáson, arra meg sokan mérget is vennének, hogy a Fővárosi Közgyűlésbe is bejutnak.

Korábbi választásokon sok kutyapárti szimpatizáns nem az MKKP-re adta le a voksát, mert úgy gondolta – az ellenzéki összefogás sugallatára is –, hogy ezzel elvész a szavazat. Ám a választók most azt látják, a voksból mandátum lehet és lesz is 2024-ben. Egyébként a kutyapárt titka viszonylag egyszerű. Ragaszkodnak az elveikhez. Az ígéreteikhez is. Például visszavonták belvárosi polgármesterjelöltjük támogatását, mivel a Momentum is felsorakozott mögé. Ebből nem kértek. Adománygyűjtésük céljául pedig azt hirdették meg, hogy a befolyt pénzből mosógépeket és centrifugákat vesznek, hogy mélyszegénységben élő családoknak segíthessenek.

Igazából nem is ők már a viccpárt, hanem azok, amelyek a választóikat hitegetik, aztán szégyenérzet nélkül rácsodálkoznak az újabb kétharmadra…

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket