A bíró szerint nem véletlen, hogy Gyárfás Tamás nem akarta magát alávetni a poligráfos vizsgálatnak sem

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő-gyilkosság büntetőperében az ítélethirdetés csütörtökön. Póta Péter tanácselnök bírót elsötétített rendőrségi busszal hozták a bíróságra, a másodrendű vádlottat, Portik Tamást pedig a terrorelhárítók kísérték a tárgyalóterembe. Az előzményekhez hozzá tartozik az is, hogy a perbeszédek végső fázisában a két leszámolásos gyilkosságra történő felbujtás miatt huszonnyolc év fegyházbüntetésre ítélt Portik Svájcban élő fia a Fenyő-ügy bíráját a bíróság folyosóján támadta meg, kávét locsolt az arcába és a szemébe. A férfit az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettével gyanúsította meg, és harminc napra letartóztatást rendelt el vele szemben.

Az eljárást hónapok óta elhúzni igyekvő Portik Tamás másodrendű vádlott a per folyamán több mint tízszer váltott ügyvédet, az ítélethirdetés előtt pedig ismét bejelentette, hogy a bíró kizárását kezdeményezi. Kérvényét ezúttal egy papírfecnin nyújtotta át Póta Péternek, aki viszont közölte vele, nem tartja magát elfogultnak, s elutasította azt. Az intermezzo után kezdődhetett csak meg a huszonhat éve meggyilkolt Fenyő János médiavállalkozó ügyében felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és Portik Tamás vádlottak büntetőperében az ítélethirdetés.

A bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta, Gyárfás Tamást, a Nap Tv egykori tulajdonosát, mint bűnsegédet hét év fegyházbüntetésre, míg Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, s mellékbüntetésként mindkettőjüket tíz évre kizárta a közügyek gyakorlásából. Gyárfás, aki büntetésének egy részét azzal már kitöltötte, hogy kétszáz millió forint óvadék megfizetése mellett bűnügyi felügyelet alatt állt, feltételesen a büntetés négyötödének letöltése után, míg Portik feltételesen húsz év után szabadulhat.

A bíró a tényállás és az ítélet több órás indoklása során bizonyítottnak látta a vádat, miszerint az 1998. február 11-én meggyilkolt Fenyő János megöletésére üzleti riválisa, Gyárfás Tamás adott megbízást az alvilágból általa jól ismert Portik Tamásnak. A váddal egyezően megállapítva azt, hogy az általa először megbízott Tasnádi Péter csak a pénzt vette át tőle, de a gyilkosságot nem hajtatta végre. Az ügyben indult nyomozást, miután a gyilkost sem sikerült felderíteni, a rendőrség néhány év után felfüggesztette.

Akkor vették elő újra a Fenyő-ügyet, miután az Aranykéz utcai robbantással gyanúsított szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác DNS-ét azonosították a Fenyő-gyilkosság helyszínén, a gyilkos által eldobott sapkából vett mintából. Roháčot 2017-ben el is ítélték Fenyő meggyilkolásáért. Gyárfásra és Portikra érdemben csak azt követően terelődött a gyanú, miután a rendőrség a Farkasréti temetőben megtalálta azokat a hangkazettákat, amelyeken néhány évvel a Fenyő-gyilkosság után Portik titokban rögzítette a Gyárfással folytatott beszélgetéseit. A hangkazettáknak kimazsolázott leiratával ismeretlenek Gyárfást megpróbálták megzsarolni, mivel úgy ítélték meg, hogy azok tartalma egyértelműen az ismert médiaszemélyiség és úszószövetségi elnökre lehetnek terhelőek.

Gyárfás azonban csak azt követően fordult a rendőrséghez miután kiszivárgott a temetőben talált kazetták ügye. Portikra és a Gyárfásra ekkor vetődött a gyanú. A két felbujtással gyanúsított, majd vádlott a nyomozás során és a bírósági szakaszban is mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A bíró azonban a négy évig tartó perben bűnösnek találta őket. Az indoklás szerint Gyárfásnak és Portiknak nem sikerült cáfolnia a vádat, védekezésük tele volt ellentmondásokkal. Ugyanakkor a szakértői vélemények és a a vád tanúi a váddal egyezően alátámasztják a bűncselekmény inditékát, a Nap Tv-ért folytatott ádáz küzdelmet, a gyilkosság megszervezését, megtörténtét és a felbujtók kilétét is. A hangfelvételek nem manipuláltak, több szakértő is egybecsengően állapította ezt meg, s egyértelműen alátámasztják azt a függőségi viszonyt is, amely a megbízott Portik és a megbízó Gyárfás között kialakult. A bíró kifejtette, Gyárfás határozottan tiltakozhatott volna a beszélgetéseik során Portik Tamásnak a gyilkosságra vonatkozó utalásaival szemben, de ezt nem tette meg. Sokkal inkább terelő válaszokat adott neki.

A bíró arra is kitért, hogy a magát ártatlannak valló médiavállalkozó a nyilvánossághoz is fordulhatott volna, ott keresve védelmet például az őt zsarolókkal szemben is, de ezt sem tette. Pedig a bíró szerint kézenfekvő lett volna a tagadás, ha Gyárfás valóban ártatlan lett volna. Sőt, a bíró indoklása szerint az sem véletlen, hogy Gyárfás Tamás nem akarta magát alávetni a poligráfos vizsgálatnak sem. (Mint ismert, Gyárfás a rendőrség helyett ténylegesen a volt fővárosi főügyésztől, a barátjának mondott Ihász Sándortól kért tanácsot, a kazetták leiratát neki adta oda, a nyomozók azt az ő páncélszekrényéből foglalták le. Majd büntetőeljárás indult Ihásszal szemben, mivel a hatóság szerint az irat új és releváns információkat tartalmazott.)

A bíró a lefoglalt hanganyagok közül felidézte azt a kazettát, amelyen egy a gyilkosság előtti, a bíróság szerint vélhetően 1997 decemberi találkozást elevenített fel, amelyen Portik azt kérdezi Gyárfástól, hogy „szétb…uk?” Mire Gyárfás széttárta a kezét. A bíró úgy fogalmazott, a kezét széttáró Gyárfás ezzel beleegyezését adta Fenyő János meggyilkolására.

Részlet a lefoglalt hangfelvételek leiratából
Gyárfás: „Én úgy emlékszem erre a történetre, hogy elmondtam, tapasztaltad, hogy engem ütnek-vágnak.” Portik: „Megoldottam a te problémádat, kerestél nyolcmilliárd forintot ezen az ügyön, azóta boldogan élsz.” Gyárfás: „Azóta boldogan élek.” Portik: „Pénzre lehet fordítani, hogyha az ember megmarad? Ha megmaradt volna az ember, akkor te nem maradsz meg.” Gyárfás: „Ez az ember engem kiszúrt, és ütött-vágott.”
Korábban megírtuk, hogy Portik az olajügyekben ellene is indult büntetőeljárás miatt az Egyesült Államokba szökött. Csak 2003-ban tért haza, amikor a cselekményei elévültek, és a körözést megszüntették vele szemben. Az alábbi beszélgetés ezután zajlódhatott.

Portik: „Én kérdeztem, mi legyen az emberrel? Szétb…k? Erre te azt mondtad, igen. Te mondtad nekem, hogy el akarja venni tőled a tévét, stb… Látszik rajtad, hogy nyugodt vagy.” Gyárfás: „Mert te megoldottad.” Portik: „Most mondod, hogy megoldottam. Még azt is mondtad, hogy van valami másik stáb, akit megbíztál.” Gyárfás: „Közelített hozzám egy stáb…”

Gyárfás Tamás bejelentette a fellebbezést.

Elolvasom a cikket