A nagyváradi vár újabb bástyáját újítják fel uniós támogatással

MH/MTI
2024. február 8. csütörtök. 14:14

Florin Birta nagyváradi polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadója elmondta: a Királyfia-bástya a nagyváradi vár harmadik bástyája, melyet felújítanak. Korábban a Csonka- és a Bethlen-bástya újult meg, előbbiben a nyári színház kapott helyet.

A munkálatok már elkezdődtek, jelenleg a bástyában felhalmozott föld kiásása zajlik régészeti felügyelet mellett. Zatykó Gyula emlékeztetett: a kommunizmusban a vár bástyáit földdel töltötték fel, hogy elzárják a lejáratot a katakombákba. Utóbbiak rendbetételét is tervezi a városvezetés.

A Királyfia bástyát az aljzatig letisztítják, majd eredeti állapotába állítják helyre. „Ez a legrosszabb állapotban lévő bástya” – mondta Zatykó Gyula, ezért sürgős volt a felújítása, hogy ne romoljon tovább az állapota.

A külső munkálatok során kijavítják a megrongálódott falrészeket, majd a bástya belső falainak és a kazamaták falainak a megerősítése, felújítása következik.

A bástya belső részében az őrök állomáshelyeként szolgáló bástyaperont és az egykori lőréseket is helyreállítják. A két oldalfal közötti mintegy 1500 négyzetméteres területet fűvel borítják – részletezte az illetékes.

Elmondta, a felújított bástyának kettős funkciót szánnak: pihenőhelyként és rendezvényhelyszínként is szolgál, mivel egy egész évben használható fedett színpadot is felállítanak benne. Belső falára vetítéseket is terveznek.

„Amikor készen lesz, új színfoltja lesz a várnak, a városnak” – tette hozzá Zatykó Gyula. Hozzátette, erre amiatt is szükség van, mivel a külső várban felállított Szent László-szobor miatt kisebb hely maradt a rendezvények számára.

A beruházás értéke áfa nélkül 10,8 millió lej (841 millió forint). A kivitelezési szerződést tavaly augusztusban írták alá, 24 hónap alatt kell elkészülnie. A munkálatok ütemét a régészeti feltárás is befolyásolja.

A még romos állapotban lévő Veres- és Aranyos- bástya felújítását is tervezi a városvezetés, mely eddig 21 millió eurót (8,1 milliárd forint) költött a vár felújítására.

Nagyvárad önkormányzata 2009-ben, majd 2012-ben nyert támogatást a 15 hektáron elterülő vár felújítására. Az összesen 87,86 millió lej (6,15 milliárd forint) értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt (4,64 milliárd forint) az Európai Unió biztosított. A vár nyolc épületében 468 termet alakítottak ki és felújították a vár tereit is.

A felújított termekben kapott helyet a vármúzeum és a kőtár, a városi múzeum, számos kulturális tér, egy szálloda és éttermek. A vár külső falainak és bástyáinak a felújítása nem volt része az európai uniós projektnek.

A nagyváradi Közép-Európa egyik legjobban megőrzött olasz reneszánsz stílusban épített vára. Az ötszögű, sarokbástyákkal körülvett vár 1570-1618 között nyerte el mai formáját. Magyar uralkodók temetkezőhelyéül is szolgált, a városalapító Szent László király és Luxemburgi Zsigmond magyar király, német-római császár is ide volt eltemetve.

A kommunizmus idején tömbházakkal körbeépített épületegyüttest hosszú ideig a román hadsereg használta, a kilencvenes évek elején került önkormányzati tulajdonba, majd 2010-ben kezdődött el a felújítása.

Elolvasom a cikket