A tudósok felfedezték az energiaitalok jótékony hatásait

Korábban az orvostudomány gyakran nyilatkozott az energiaitalok veszélyeiről, Yadav azonban úgy döntött, hogy részletesebben tanulmányozza a taurint.

A vizsgálat során jelentős adag taurint adott középkorú egereknek, ami megegyezett azzal a mennyiséggel, amit egy ember három-hat doboz energiaital megivásával kapna. Az eredmények azt mutatták, hogy a taurint kapott rágcsálók körülbelül 10-12 százalékkal tovább éltek, mint a kontrollcsoportba tartozó társaik. Ráadásul jobbak voltak az egészségügyi mutatóik, többek között karcsúbbak voltak, javult a koordinációs tesztekben nyújtott teljesítményük, a memória épsége és erősebbek voltak a csontjaik.

A fonálférgeken és majmokon végzett további kísérletek megerősítették a taurin hasonló pozitív hatásait a hosszú életre és a szervezet általános egészségére – számol be a Science.

Egy hosszú távú egészségügyi vizsgálatban részt vevő közel 12 000 brit ember adatainak elemzése során kiderült, hogy azok, akiknek magas volt a vérében a taurin szintje, jobb általános egészségi állapotban voltak, alacsonyabb volt az elhízás és a koleszterinszintjük, valamint a cukorbetegség előfordulása.

A következtetés azt állítja, hogy a taurin gátló hatással lehet az öregedési folyamatokra, kizárva, hogy a tanulmány eredményeit befolyásolta volna bármely cég finanszírozása.

Elolvasom a cikket