Az EU nekimegy a katasztrófáknak is

MH/MTI
2024. február 8. csütörtök. 18:11

A felmérés szerint az EU 27 tagállamában a válaszadók túlnyomó többsége (94 százalék) úgy gondolja, ha egy uniós országban olyan katasztrófa történne, amely túl nagy ahhoz, hogy az adott ország önállóan megbirkózzon vele, más EU-országoknak segítséget kell nyújtaniuk számára. Közel ugyanennyien (91 százalék) támogatják, hogy az EU a világ bármely katasztrófa által sújtott országának segítsen.

A felmérés eredménye szerint az európaiak egyértelműen támogatják az EU válságkezelésben betöltött szerepét. Tízből kilenc válaszadó szerint fontos, hogy az EU segítse a katasztrófákra adott válaszlépések összehangolását az EU-ban és más országokban. Szintén tízből kilenc európai ért egyet azzal, hogy fokozni kell az összehangolt uniós fellépést a katasztrófák és válságok jövőbeni hatékonyabb kezelése érdekében. Ez az arány 2020 óta 6 százalékkal, 84 százalékról 90 százalékra nőtt – írták.

Az Európai Bizottság azt írta, hogy az Európa katasztrófákkal szembeni ellenálló képességének növelésére irányuló lakossági elképzelések megegyeznek a 2023-ban elfogadott uniós célokkal. A bizottság és az EU tagállamai öt kulcsfontosságú területet azonosítottak, amelyek esetében szerintük többet és közösen kell tenni a katasztrófák megelőzése és az azokra való felkészülés érdekében. Az öt terület között a kockázatok előrejelzése és az azokra való felkészülés, a korai figyelmeztetések fokozása, a reagálási képességek növelése és a polgári védelmi rendszerek biztosítása szerepel. Az EU katasztrófákkal szembeni ellenálló képességére vonatkozó öt célkitűzés iránytűként szolgál a szakpolitikák számára, amelyek a hatóságokat megalapozottabb döntések meghozatalában segítik, fokozva ezzel az állampolgárok, a megélhetés és a környezet védelmét – írták.

A katasztrófákkal szembeni ellenálló képességre vonatkozó európai célok javítani kívánják az EU, a tagállamok és az EU polgári védelmi mechanizmusában részt vevő államok képességét a jövőbeli katasztrófák és vészhelyzetek hatásainak előrejelzésére és az azokkal szembeni jobb védekezésre – tették hozzá.

Elolvasom a cikket