Duda: Trump valószínűleg tényleg le tudja zárni az ukrajnai konfliktust 24 óra alatt

Trump, aki a republikánusok várható jelöltje lesz, hogy idén novemberben Joe Biden elnökkel szálljon szembe, többször is kijelentette, hogy “egy nap alatt” megoldaná a kétéve tartó konfliktust, ha visszatérne a Fehér Házba.

A lengyel köztársaság elnökeként személyes tapasztalatomból mondhatom… amit [Trump] ígért nekem, az teljesült” – mondta Duda szerdán Ruandában újságíróknak a Newsweek szerint.

“Azt mondhatom, hogy Trump elnök tartja a szavát, és ha mond valamit, azt komolyan veszi” – tette hozzá Duda. “Ennyit tudok most mondani”.

Duda szoros kapcsolatokat ápolt Trumppal az utóbbi Ovális Irodában töltött ideje alatt, amelynek során az Egyesült Államok és Lengyelország kétoldalú energetikai, védelmi és kereskedelmi megállapodásokat írt alá. A két vezető növelte az amerikai csapatok lengyelországi jelenlétét. A Fehér Házban tett 2018-as látogatása során Duda megjegyezte, hogy egy állandó amerikai helyőrséget az országban “Fort Trumpnak” lehetne nevezni.

A két vezető azonban nagyon eltérő álláspontot képviselt az ukrajnai konfliktus kapcsán: Duda kormánya a becslések szerint az ország GDP-jének 3,2%-át adományozza Kijevnek, Trump pedig többször megvádolta Bident azzal, hogy az Ukrajnának nyújtott határozatlan idejű katonai támogatás politikájával a “harmadik világháború” felé rántja az Egyesült Államokat.

“Én behívnám [Vlagyimir Putyin orosz elnököt] egy szobába. Behívnám [Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt] egy szobába. Aztán összehoznám őket. És kidolgoznék egy megállapodást” – mondta szeptemberben az NBC Newsnak. Trump nem részletezte, hogyan érné ezt el, azzal magyarázva, hogy “ha pontosan elmondom, elveszítem minden alkupozíciómat”.

Zelenszkij “egy kicsit ijesztőnek” nevezte Trump állítását, és aggodalmát fejezte ki, hogy akkor is folytatni fogja a tervét, ha az “[nem] működik számunkra, a népünk számára”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt hónapban azt mondta, hogy Moszkvának “nincs fogalma arról”, hogy Trump hogyan tudná lezárni a konfliktust, és hogy Putyin kormányának “semmilyen kapcsolata nincs” Trump csapatával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mindenesetre január végén egy ENSZ-sajtótájékoztatón azt mondta: “Kétlem, hogy az ukrán fél készen állna bármilyen megoldásra”.

A többi kelet-európai vezető reakciói vegyesek voltak. Petr Pavel cseh elnök – aki sürgette NATO-vezetőtársait, hogy növeljék a Kijevnek szánt fegyverek szállítását – a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a blokknak “fel kell készülnie” arra, hogy Trump békeszerződést köt Putyinnal. A volt amerikai elnök – jegyezte meg Pavel – “számos dologra másként tekint”.

Elolvasom a cikket