Emiatt lehetnek bizarr álmai

Néha kifejezetten élénkek és valósághűek, máskor értelmetlenek vagy rémisztőek lehetnek az álmaink. De vajon mit jelentenek? – teszi fel a kérdést az IFL Science.

Emiatt lehet egészen bizarr

Még mindig nem tudjuk, mi történik az agyunkban, miközben álmodunk, de van némi elképzelésünk – mondta el David Billington pszichoterapeuta a portálnak. A Londonban található álomkutató intézet igazgatójának elmondása alapján álmodás közben majdnem ugyanannyi aktivitás van az agyban, mint ébrenlét közben, azonban az agy logikai területei kevésbé aktívak. Emiatt lehet, hogy álmaink időnként nagyon abszurdak, a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodottak.

A szakértők szerint az álmok általában tükröt tartanak, melyben jelenlegi aggodalmainkat, az érzelmeinket, emlékeket láthatunk, de segíthetnek traumák feldolgozásában, problémák megoldásában. Más elképzelések szerint az álmok támogatják a valóság érzékelését és a felejtést, illetve lehetővé teszik a meg nem valósult vágyak beteljesülését.

De mit jelenthetnek?

Az ókorban úgy tartották, hogy az álmok képesek előre jelezni egy jövőbeli eseményt, Freud állította, hogy elfojtott szexuális vágyakat jelenítenek meg, míg Jung szerint az álmok a tudattalanból küldött üzenetek, amik segíthetnek megérteni a pszichénk működését.

A jelen szakemberei is többféle magyarázattal szolgálnak, továbbra sincs ugyanis egyetértés arról, hogy pontosan mit jelenthetnek.

Nagyon tág értelemben azt is mondhatjuk, hogy álmaink az ébrenléti aggodalmainkkal kapcsolatosak – magyarázza a szakember – egy adott álomélmény vagy kép kinek mit jelent, erősen szubjektív. Például vonatról álmodni jelenthet halált, ugyanakkor nyilvánvalóan nem mindegy, hogy az álmodik-e róla, aki gyakran utazik így, még sosem ült vonaton, esetleg fél a tőle. Vagyis a jelentés az álmodó ébrenléti tapasztalataitól függ.

Elolvasom a cikket