Evés közben jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyek cukorbetegségre utalnak

Egy diabetológus szakember felvázolt egy meglepő tünetet, amely a vércukorbetegségre utalhat.

Míg az árulkodó jelek, mint például a fokozott szomjúság és a gyakori WC-használat szükségessége, elég általánosak lehetnek, ez a tünet nagyon is nyilvánvaló, mivel rossz közérzetet okoz.

A TikTok-on A cukorbetegség hangjaként ismert endokrinológus szakember figyelmeztetést adott ki azoknak, akik étkezés után gyomorfájdalmat tapasztalnak.

Elmagyarázta, hogy ez a hasi diszkomfortérzés a gasztroparézis jele lehet, amely a cukorbetegség hosszú távú szövődménye, és amelyet a vércukorszint ingadozása válthat ki.

A gasztroparézis a gyomor késleltetett kiürülésére utal, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott étel csak ül a gyomorban, és nem emésztődik meg megfelelően, ami a kellemetlen tüneteket okozza.

A videóban a szakértő elmondta: „Lehet, hogy elkezd enni, és rögtön teltségérzetet érez. Úgy érzi, mintha levegő lenne a gyomrában, vagy nagyon kényelmetlenül érzi magát. A fájdalom csak jön és megy. Lehet, hogy állandóan nagyon émelyeg, vagy talán némi fogyást tapasztal, és egyszerűen nem tudja, mi történik. Más szóval, mindig van ez a GI »gyomor-bélrendszeri« kellemetlenség, és ez különösen az étellel kapcsolatos. Lehet, hogy azt tapasztalja, amit gasztroparézisnek nevezünk”.

Szerencsére vannak bizonyos étrendi finomítások, amelyek segíthetnek enyhíteni ezeket a kellemetlen tüneteket.

Az endokrinológus szakorvos elmondta: „Próbáljon meg kisebb, gyakoribb étkezéseket tartani, esetleg próbáljon meg két-három nagyobb étkezés helyett négy-öt kisebbet enni. Kerülje a zsíros ételeket, a sült ételeket, a sajtot – ezek csak irritálják a gyomrot, és sokkal nehezebbé teszik a dolgát. Több rostot adhat az étrendbe – ez olyan dolgokat foglal magában, mint a gyümölcsök és a zöldségek. Kerülni kell a szénsavas italokat, mert ezek valójában több gázt képezhetnek, és puffadtabbnak is érezhetjük magunkat tőlük. Ha dohányzik vagy iszik, mindenképpen korlátozni kell az alkoholfogyasztást, és le kell szokni a dohányzásról”.

Elolvasom a cikket