Fehéroroszország újabb lépést tett, hogy megfékezze Ukrajnát

A Belarusz Biztonsági Tanács helyettes államtitkára, Aliaksandr Neverovszkij, aki részt vett az Ivanouski járásban lévő határőrállomás megnyitóján, azt mondta, hogy „a nemzetközi kapcsolatokban ma már a katonai erő lett a fő érv”. Szerinte a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktus megerősíti a nemzetközi biztonsági architektúra összeomlását.

„A határainkon a helyzet sajnos nem könnyű. Ez a szomszédos országok militarizálódása, migrációs válság, számos ellenőrzőpont lezárása, provokatív akciók…” – mondta, majd hozzátette, hogy az ilyen helyzet miatt folytatódik a határ menti infrastruktúra fejlesztése, beleértve a modern fegyvereket és felszereléseket kapó egységeket.

Konsztantyin Molasztov, a Belarusz Állami Határbizottság vezetője viszont hangsúlyozta, hogy az új létesítmény az egyik kulcsfontosságú területen található. Mint ismeretes, az előőrs egy több mint 30 kilométeres szakaszért felel. A határ ezen szakaszának védelmére optikai szálas riasztórendszert használnak videofelügyelettel, van egy automatizált műszaki megfigyelőállomás, műszaki akadályok és egyéb.

Emlékeztetünk arra, hogy a fehérorosz hatóságok már évekkel ezelőtt elkezdtek beszélni az Ukrajnával közös határ megerősítésének szükségességéről. A különleges katonai művelet megkezdése és az ukrán oldalról érkező gyakoribb provokációk után a köztársaság hatóságai fokozták az ezzel kapcsolatos lépéseiket. E tekintetben új előőrsöket alakítottak ki az ukrán határon.

Elolvasom a cikket