Gyógyszerek, amelyek csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát

A University College London kutatói felfedezték, hogy a kis kék pirula nem csak az elmének, de a férfiasságnak is jót tesz.

A merevedési zavarra gyógyszert szedő 269 725 férfi orvosi feljegyzései azt mutatták, hogy az Alzheimer-kór – a demencia legfőbb oka – kockázata 18 százalékkal alacsonyabb volt az átlagnál.

A tanulmány szerzője, Matthew Adesuyan elmondta: „Ezek az eredmények bíztatóak, és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésének új módjára utalhatnak”.

A Viagrához hasonló szexuális gyógyszerek használata egyre gyakoribb, mivel a 40 év feletti férfiak mintegy felének gondjai vannak a hálószobában.

A gyógyszerek úgy működnek, hogy kitágítják az ereket, hogy javítsák a pénisz vérellátását – és az agy vérkeringését is fokozzák.

A Neurology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint ezek a szerek képesek bejutni az agyba, és megváltoztatják az agysejtek aktivitását, és állatkísérletekben az idegek védelmének jeleit mutatták.

Megállapították, hogy a férfiak Alzheimer-kór kialakulásának kockázata 18 százalékkal alacsonyabb volt öt év alatt, ha rendszeresen szedték a gyógyszereket.

A betegség kialakulásának esélye azoknál a férfiaknál csökkent a legnagyobb mértékben, akik a leggyakrabban használták a gyógyszereket.

Ha bebizonyosodik, a Viagra-szerű gyógyszerek a nőknél is csökkenthetnék a betegség kockázatát – javasolták a kutatók.

Az Alzheimer-kór a demencia vezető oka, az összes eset kétharmadát teszi ki – ez az Egyesült Királyságban mintegy 600 ezer embernek felel meg.

Dr. Ruth Brauer társszerző hozzátette: „Ezek az eredmények további kutatásokat indokolnak”.

Dr. Leah Mursaleen, az Alzheimer’s Research UK jótékonysági szervezet munkatársa hozzátette: „Az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek gyógyszereinek kifejlesztése költséges folyamat, és sok évet vehet igénybe”.

„A más egészségügyi állapotokra már engedélyezett gyógyszerek újrahasznosítása felgyorsíthatja az előrehaladást. Ez új utakat nyitna a demenciát okozó betegségek megelőzésében vagy kezelésében”.

Elolvasom a cikket