Megtalálták a világ leghosszabb aranyhalát

Perth városától északra, egy Joondalup nevű előváros parkjának tavából emeltek ki egy jókora halat. Hálóval fogta ki Dr. Dulana Herath biológus, aki munkatársaival együtt azt vizsgálja, hogyan lehet javítani a városi vizes élőhelyek minőségét.

A biológus munkája részeként több mint 100 halat emelt ki a város parki tavából, és közöttük fedezte fel a jókora aranyhalat.

„Valóságos szörnyeteg volt”– fogalmazott Hearth a 9News-nak, aki minden bizonnyal nem dobta vissza a halat, hogy kívánjon tőle valamit.

A felfedezésnek híre ment, a Yahoo szerint lázba hozta a kisváros lakóit is.

A hal nagyjából 51 centiméter hosszú. Ezzel új rekordot állított fel. A világ leghosszabb aranyhalának rekordját eddig egy hollandiai példány tartotta, ám az ausztráliai egyed nagyjából öt centiméterrel nagyobbra nőtt.

Hearth és munkatársai szerint az aranyhal mérete mutatja, valójában sem a lakosság, sem a tudósok nincsenek tisztában azzal, milyen „rejtett csodák vannak a hátsó kertekben.”

Ugyanakkor szerintük a szenzáción túl arra is érdemes figyelni, hogy az aranyhalak komoly veszélyforrást jelenthetnek a városi vizes élőhelyekre. Egy-egy városi tóban ugyanis könnyen betölthetik a csúcsragadozó szerepét, megtizedelve az ebihalakat és a náluk kisebb, őshonos halfajokat.

Elolvasom a cikket