Most együk vagy ne együk? A kardiológus tiszta vizet öntött a pohárba

Ez alól az Egyesült Királyság sem kivétel, mivel az összes haláleset mintegy negyede szív- és keringési betegségekre vezethető vissza.

A szívbetegségek egyik fő oka, amikor a zsíros anyagok felhalmozódnak az artériákban, elzárva vagy megszakítva a vér áramlását.

Idővel az artériák falát ezek a lerakódások megvastagíthatják az ateroszklerózisnak nevezett folyamat során.

Az érelmeszesedésnek számos tényezője van, többek között a dohányzás, a túl sok alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás.

Egy másik fő ok a magas koleszterinszint. Ez azt jelenti, hogy túl sok a vérben a koleszterin.

Az étrend gyakran összefügg a koleszterinszinttel, és a telített zsírokban gazdag élelmiszerek az egyik fő bűnösök.

Az évek során azonban egy bizonyos típusú élelmiszer gyakran aggodalomra adott okot a koleszterinszintre gyakorolt, lehetséges hatása miatt.

Egyes egészségügyi szervek és szakértők éppen ezért azt javasolják, hogy minimalizáljuk a tojásfogyasztást.

Jack Wolfson kardiológus és önjelölt „természetes szívdoktor” azonban arra biztatja az embereket, hogy ne aggódjanak emiatt.

Egy TikTok-videóban, amelynek címe Dolgok, amelyeket kardiológusként soha nem tennék, azt mondta több mint 460 ezer követőjének, hogy iktassák be a tojást az étrendjükbe.

Tanácsát a British Heart Foundation dietetikusa, Victoria Taylor is támogatja.

„Régebben úgy gondolták, hogy az embereknek heti három-négy tojásra kellene korlátozniuk a tojásfogyasztást, mert az koleszterint tartalmaz – a tojássárgája az, amelyben koleszterin van” – mondta.

„A tojással és a koleszterinnel kapcsolatos tévhitek azonban nagyrészt a korai kutatásokból levont, téves következtetésekből eredtek, amelyek szerint az étkezési koleszterin hozzájárult a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez.”

Elmagyarázta, hogy a tojásban kevés a telített zsír.

Victoria hozzátette: „A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy a mérsékelt tojásfogyasztás – legfeljebb napi egy tojás – egészséges egyéneknél nem növeli a szívbetegségek kockázatát, és része lehet az egészséges étrendnek.”

„Ezért körülbelül 2000 óta a világ és az Egyesült Királyság nagy egészségügyi szervezetei, köztük mi és az Egészségügyi Minisztérium is megváltoztatták a tojással kapcsolatos tanácsaikat, és ma már nincs ajánlott határérték arra vonatkozóan, hogy az embereknek mennyi tojást kellene enniük, amennyiben változatos étrendet követnek.”

Az amerikai Mayo Clinic is azt állítja, hogy heti hét tojás fogyasztása biztonságos.

Victoria azonban arra figyelmeztetett, hogy a családi hiperkoleszterinémiában (öröklött magas koleszterinszint) szenvedő emberek legfeljebb heti három-négy tojást fogyaszthatnak.

Azt is tanácsolta, hogy figyeljünk oda arra, hogyan főzzük a tojást, és mivel tálaljuk, mivel ezek a kiegészítők veszélyesek lehetnek a magas koleszterinszinttel rendelkezők számára.

Elolvasom a cikket