Pálinka és megmaradás

Hodoson és Kapornakon a gyümölcsfeldolgozás szorosan kapcsolódik a helyi hagyományokhoz. A vidéken található föld agyagos, ami nem kedvezett a gabonatermesztésnek, így a gazdák inkább gyümölcsfákat ültettek, melyek viszont fényesen beváltak.

A Muravidéki Mintagazdaság kihelyezett pálinkafőző műhelye nem is kerülhetett volna jobb helyre, mint a Kapornaki Tájházhoz, ahol az őshonos gyümölcsöskert kiváló alapanyagot adhat a minőségi pálinkák készítéséhez – írta meg csütörtökön szlovéniai nemzettestvéreink lapja, a Népújság. Mint a cikkben olvasható, Kapornakon és a szomszédos Hodoson a gyümölcsfeldolgozás szorosan kapcsolódik a helyi hagyományokhoz. A vidéken található föld agyagos, ami nem kedvezett a gabonatermesztésnek, így a gazdák inkább gyümölcsfákat ültette melyek minden várakozást fölül múlóan beváltak.

Habár már kevesebben főznek pálinkát Kapornakon, mint egykoron, de azért még mindig sok helyen található működő „kunyhó”. A gazdák haladnak a korral, korszerűsítenek s így egyre minőségibb égetett italokat állítanak elő.

A program vélhetően akkor térül meg, ha a pálinkafőző háznak lesz egy saját mestere, aki a mintagazdaság gyümölcseit is feldolgozza. Jelenleg kérdéses, hogy a község lakói is használhatják-e saját célra a modern üstöt. Egy azonban biztos, a helyiek és a mintagazdaság számára is számos új lehetőséget rejt az innováció.

Elolvasom a cikket