Ritka felfedezések Nottingham történelmi barlangjaiból

Az évszázadok során több mint 800 mesterséges barlangot ástak az angliai Nottingham utcái alatt található puha homokkőbe.

A barlangok a legkülönbözőbb célokat szolgálták, a raktárhelyiségektől és pincéktől kezdve a bőrcserző műhelyekig és a sörfőzéshez szükséges malátakészítő műhelyekig. Emellett néhányat azért ástak ki, hogy kerti bolondokházaként vagy a nottinghami elit exkluzív ivóhelyeként használják.

A legkorábbi barlangok a középkorból származnak, és Tigguo Cobauc (azaz „Barlangok háza”) néven szerepelnek Alfréd király életében, amelyet Asher, egy walesi szerzetes írt Szent Dávidból, aki Kr. u. 900 körül járt a területen.

A Nottinghami Történelmi és Régészeti Társaság által feltárt tárgyakat, valamint az Egyetemi Múzeum, a Nottingham Városi Múzeumok és Galériák, valamint a Nemzeti Igazságügyi Múzeum gyűjteményéből származó tárgyakat a „Lenyűgöző leletek Nottingham barlangjaiból” című új kiállítás részeként mutatják be.

A Nottinghami Egyetem sajtóközleménye szerint: „A kiállított tárgyak között szerepelnek bőrcserzésre és csontból készült tárgyak készítésére utaló bizonyítékok, valamint sörfőzésre és egy ritka fennmaradt középkori kerámia »alembic« vagy szeszfőző készülék”.

A kiállítás kiemelkedő darabja a 17. századból származó díszes velencei ivópoharak gyűjteménye, amelyeket a Castle Inn egykori helyén, a mai Shire Hall helyén lévő sziklába vájt kútban találtak.

Dr. Chris King, a Nottinghami Egyetem Klasszikus és Régészeti Tanszékének régészprofesszora elmondta: „A nottinghami barlangok belsejében régóta végeznek ásatásokat, beleértve a hivatásos régészeket és az önkéntes közösségi csoportokat is – ezért csodálatos, hogy most először láthatjuk együtt ezt a sokféle lenyűgöző tárgyat”.

„A szerény agyagpipáktól és tárolóedényektől kezdve az olyan egzotikus importtárgyakig, mint a velencei serlegek. Ezek a tárgyak együtt mesélnek a város történetéről, és összekötnek bennünket azzal a rengeteg emberrel, akik egykor a város földalatti termeiben és azok környékén éltek és dolgoztak” – tette hozzá Dr. King.

Elolvasom a cikket