Sárkánylábú csirke és egyéb ínyencségek a vietnámi holdújéven

Bizonyára sokaknak ismerős a vietnami háborúban fordulatot jelentő Tet-offenzíva: az 1968-ban január 31-re eső ünnepen a Vietkong a meglepetés erejére építve indított látványos offenzívát.

Objektum doboz

A Tet a vietnami kultúra legfontosabb ünnepe. Ez a tavaszünnep is egyben, időpontjának kiszámítása jórészt a holdhónapokkal számoló kínai naptáron alapul. A Gergely-naptár szerint általában januárban vagy februárban ünneplik.

A holdújévként is emlegetett ünnep zarándoklatra és családi összejövetelekre is alkalmat ad. A szokások szerint az ünnep első napja a családé, így a keresztény karácsonyünnephez hasonlóan ilyenkor rengetegen elutaznak, hogy meglátogassák családtagjaikat.

Az ősi szertartások mellett a templomokat is felkeresik. Az ünnep második napja a barátoké, a harmadik a tanároké: nem csak a kisdiákok, de a volt diákok is felkeresik ilyenkor a vietnami társadalomban különösen nagy megbecsülésnek örvendő tanárokat.

Az ünnepre készülve a lakásokat kitakarítják és feldíszítik, többek között őszibarackvirággal, krizantémmal és vörös kardvirággal.

Objektum doboz

A vietnami étkezési kultúra kötelező eleme ilyenkor a banh chưng. Ez sertéshússal vagy mung babbal töltött ragacsos rizsből készül, amelyet donglevelekbe csomagolnak, mielőtt több órán át főznék vagy párolnák. Ez az étel a szerencsét és a jólétet jelképezi az új évre.

Objektum doboz

Ilyenkor, a holdújév napjaiban kerül leginkább a vietnamiak asztalára a dong tao, az úgynevezett sárkánylábú csirke is. Ez a ritka vietnami tyúkfajta – kiváló húsa mellett – különleges lábáról ismert. Ez egy felnőtt ember karvastagságát is elérheti.

Objektum doboz

A dong tao csirkék, amelyek kifejlett állapotban akár hat kilogrammot is nyomnak, egykor csak a királyi családok számára voltak fenntartva.

Ma pedig a legelegánsabb, legdrágább éttermek étlapján szerepel. Hiedelmek szerint szerencsét és gazdagságot hoznak gazdáiknak.

Objektum doboz

Mivel ez a kizárólag Vietnamban tenyésztett baromfi ínyenc csemegének számít, és egyes példányai akár 2000 dollárért (mintegy 700 ezer forint) is elkelnek, ez a hiedelem nem is tűnik annyira irreálisnak – írja a Reuters.

Elolvasom a cikket