Tizenöt évvel ezelőtt késelték halálra Marian Cozmát

Tizenöt évvel ezelőtt, 2009. február 8-án hajnalban, egy veszprémi lokál előtt szíven szúrták Marian Cozmát, a város kézilabdacsapatának játékosát. A segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta -írja a Mandiner.

2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

A sportoló haláláért felelős banda tagjainak már korábban is meggyűlt a baja a törvénnyel: a társaság több üzlettől és szórakozóhelytől is védelmi pénzt szedett. Emellett a társaság többször is erődemonstrációt tartott az egyes vendéglátóhelyek környékén, így volt ez Siófokon is, ahol az enyingi Raffael-klán nemegyszer megjelent a Petőfi sétányon.

Bár Sztojka 2018-ban kedvezménnyel szabadult, gyorsan visszakerült a börtönbe, mivel a Székesfehérvári Törvényszék emberkereskedelem és felbujtóként pénzmosás miatt nyolc és fél év fegyházbüntetésre ítélte visszaesőként. A vád szerint három társával együtt prostitúcióra kényszerített egy lányt, akitől bevételének jelentős részét elvette.

Elolvasom a cikket