A szerb elnök emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta Koszovót

2024. február 9. péntek. 8:45

A koszovói miniszterelnök védelmébe vette a döntést.
A dinár használatának betiltása „csak egy újabb elem a szerb lakosság elleni rendszeres és széles körű üldözések és támadások sorozatában. Röviden szólva emberiesség elleni bűncselekmény” – mondta Aleksandar Vucic.

Belgrád azzal vádolja Koszovót, hogy meg akarja fosztani a koszovói szerbeket a fizetésüktől és nyugdíjuktól, melyet Szerbia évek óta dinárban és általában készpénzben fizet nekik.

„A végső cél (…) elviselhetetlen életkörülmények teremtése és a szerbek elűzése a területről” – állította Vucic, azzal vádolva Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy „a szerbek üldözésének élére állt”.

„Hazugság az a beállítás, hogy Koszovó etnikai tisztogatási vagy üldözési kampányt folytat a szerb közösség ellen” – közölte Kurti.

Hozzátette: „Belgrád nem finanszírozhat koszovói bűnözőket és terroristákat vég nélkül a be nem jelentett és szabályozatlan pénzmozgások révén, amelyek szabadon és illegálisan jutnak be országunkba.”

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólította Szerbiát és Koszovót, hogy „tartózkodjanak a nem egyeztetett akcióktól vagy az eszkalációtól”, és hangsúlyozta, hogy Washington aggodalmát fejezte ki a dinárral kapcsolatos döntés miatt. Egyben az új szabályok bevezetésének elhalasztására szólított fel, amíg kielégítő eljárások nem születnek, és az érintett lakosságot kellőképpen nem tájékoztatják.

Elolvasom a cikket