Az egyik örökös dilemma

„A vécéfedél lezárása nincs érdemi hatással a vírusrészecskék terjedésének megakadályozására” – mondta Charles Gerba, az Arizonai Egyetem virológus professzora, egy nemrégiben készült tanulmány vezető szerzője, aki a vírusrészecskék terjedését mérte a vécé lehúzásával.

„Tanulmányunk rávilágít a vécék rendszeres fertőtlenítésének fontosságára a szennyeződés csökkentése és a vírusok terjedésének megakadályozása érdekében” – mondta az eredményekről szóló nyilatkozatában.

Ez nem jelenti azt, hogy a WC-fedél lehúzása közben történő lezárása rossz ötlet: több tanulmány is kimutatta, hogy ez jót tesz a bakteriális kórokozók terjedésének megfékezésében, amelyek általában nagyobbak, mint vírusos megfelelőik.

Amikor azonban Gerba és munkatársai mind a nyilvános, mind az otthoni WC-kbe egy vírusadagot – az MS2 bakteriofágot, egy olyan baktériumokat megfertőző vírustípust, amely nem veszélyes az emberre, de helyettesítője az összes többi csúnya dolognak, ami az – vetettek, és lehúzták őket, azt találták, hogy a fedő fel- vagy lezárás nem okozott statisztikailag szignifikáns különbséget a mosdóba jutó vírus mennyiségében.

Amit a fedél lezárása azonban elért, az az volt, hogy kissé átirányította a mintát. Ha valamilyen oknál fogva meg akarod védeni a WC előtt jobbra és balra lévő padlódarabkákat attól, hogy koszosak legyenek, akkor ne csukd be a fedelet; ha a bal oldali fal tisztán tartása az elsődleges, akkor csukd be, mielőtt lehúzod.

Vagy várjon, nem, ez rossz tanács. Ha a fürdőszobád bármely területét tisztán akarja tartani, akkor valójában van valami sokkal jobb, mint csak lehúzni és reménykedni a legjobbakban: fertőtlenítsd!

„A WC-csésze fertőtlenítőszerrel történő tisztítása ebben a vizsgálatban jelentősen csökkentette a WC-csésze vizének MS2-szennyezettségét, a csak kefével történő tisztításhoz képest” – erősíti meg a tanulmány.

Más szavakkal: ha nem akar megbetegedni – és őszintén szólva, feltételezzük, hogy nem akar – takarítsd gyakrabban az átkozott fürdőszobádat.

Elolvasom a cikket