Az EU közölte, mikor adja át Kijevnek az első kifizetést

„Az átmeneti finanszírozás tekintetében célunk március első fele. Ez feltétlenül szükséges, különösen annak fényében, ami most az Egyesült Államokban történik. Így visszatérünk a helyes útra, és segítünk az ukránoknak megbirkózni a pénzügyi nehézségekkel” – mondta.

A biztos szerint a kifizetés után megkezdődik a Kijev és Brüsszel által elfogadott, hivatalosabb „készpénz a reformokért” terv kidolgozása. E terv szerint Ukrajna negyedéves részletekben kapja meg az 50 milliárd euró fennmaradó részét.

„A finanszírozásunk nem csak segélyezés. A finanszírozásunk feltételeken és eredményeken alapul. Tehát alapvetően most egy hiteles tervet, egy reformtervet kell látnunk Ukrajnától” – tette hozzá Várhelyi, megjegyezve, hogy „alapvetően minden majdnem készen áll”.

Február 1-jén az EU mind a 27 vezetője brüsszeli csúcstalálkozóján megállapodott abban, hogy Ukrajnának 50 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatást nyújt. A csomag 2027-ig szól, és számos szigorú feltételt tartalmaz. A finanszírozást például évente megvitatják, és két év múlva felülvizsgálhatják.

Ugyanakkor európai források kifejtették, hogy a határozat még nagyon nyers, és még jogalkotási jóváhagyásra és egy konkrét gyakorlati mechanizmus kidolgozására van szükség. Szerintük az első részlet kifizetésének időpontja elsősorban attól függ majd, hogy mikor lép hivatalosan hatályba a határozat, ami viszont a jogalkotási eljárásokhoz kapcsolódik.

Oroszország többször is hangoztatta, hogy a nyugati katonai segélyek nem jelentenek jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítják a konfliktust, a fegyverekkel való szállítás pedig legitim célponttá válik az orosz hadsereg számára.

Elolvasom a cikket