Az IMF-hez fordul Ukrajna, ha nem kapja meg az amerikai támogatást

A hírügynökség szerint az ukrán tisztviselők az IMF küldöttségének jövő heti kijevi látogatása során ismertetik majd a tartaléktervet, az ország ugyanis „kivételesen nagy” költségvetési hiánnyal küzd.

A tervezett intézkedések a hírek szerint adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket és a belföldi kötvényeladások növelését jelentik, és azért szükségesek, hogy meggyőzzék a washingtoni pénzintézetet arról, hogy Ukrajna képes lesz az IMF-hitel törlesztésére.

A látogatásra az IMF meglévő hitelprogramjának felülvizsgálata előtt kerül sor, amely még februárban megkezdődik, és egy 900 millió dolláros részletet szabadíthat fel.

Az IMF tavaly hagyta jóvá a négyéves hitelt, hogy segítsen Ukrajnának, Kijev a tervek szerint idén 5,3 milliárd dollárt kap a programból.

Az ukrán központi bank a Bloombergnek azt mondta, hogy a „B-tervben előirányzott intézkedések” potenciálisan „a hazai hitelpiac aktivizálását, a költségvetési optimalizálást és a konszolidációt” foglalják magukban.

A hírügynökség azonban rávilágít: a központi bank és a pénzügyminisztérium szerint fennáll a veszélye annak, hogy az IMF költségvetési terv nélkül elutasítja a finanszírozást, ha az Egyesült Államok nem nyújt pénzügyi segítséget.

Az ukrán pénzügyminisztérium 2023-ban több mint 42 milliárd dollár külföldi támogatást kapott, decemberben pedig 37,3 milliárd dollárra becsülte Kijev 2024-es költségvetési szükségleteit.

Elolvasom a cikket