Az új, lenyűgöző kontaktlencse forradalmasíthatja a szemészetet + VIDEÓ

A kontaktlencséken túl a feltalálók szerint a technológia számos miniatürizált képalkotó rendszerben alkalmazható, beleértve az olyan fogyasztói kütyüket, mint a virtuális valóság headsetek, hogy a meglévő lencséknél sokoldalúbbak és rugalmasabbak legyenek.

A spiráldioptriának nevezett lencse a bejövő fényt egy optikai örvényben pörgeti, így figyelembe veszi a szem szaruhártyájának különböző deformációit, amelyek az életkor előrehaladtával bekövetkezhetnek.

„A meglévő multifokális lencsékkel ellentétben a mi lencsénk a fényviszonyok széles skáláján jól működik, és a pupilla méretétől függetlenül megőrzi a multifokalitást” – mondja Bertrand Simon, a franciaországi Fotonikai, Numerikus és Nanotudományi Laboratórium (LP2N) munkatársa.

„A potenciális implantátum-használók vagy az időskori távollátásban szenvedők számára ez a szemüveg következetesen tiszta látást biztosíthat, ami forradalmasíthatja a szemészetet.”

Jelenleg az olyan idősebb emberek, akik olyan betegségekben szenvednek, mint a távollátás és a szürkehályog, progresszív lencséket használhatnak, amelyek különböző távolságokra fókuszálnak, és az üveg különböző részei különböző nagyítási erősségűek.

Itt minden egyetlen lencsébe kerül, amely ráadásul sokkal kisebb, és a Fermat spirálján alapuló spirál alkalmazásának köszönhetően a viselője perifériás látása körül fellépő torzulások nélkül.

Objektum doboz

Bár a kutatók még messze vannak attól, hogy spiráldioptriás kontaktlencséket tudjanak tömegesen gyártani, szimulációkat és lézeres teszteket végeztek, amelyek azt mutatják, hogy a lencse a szándékuknak megfelelően működik. Az önkéntesekkel végzett kísérletek szintén ígéretes eredményeket hoztak.

„Egy optikai örvény létrehozásához általában több optikai komponensre van szükség” – mondja Laurent Galinier, a franciaországi SPIRAL SAS optikai vállalat munkatársa. „A mi lencsénk azonban közvetlenül a felületébe építi be az optikai örvény létrehozásához szükséges elemeket”.

„Az optikai örvények létrehozása virágzó kutatási terület, de a mi módszerünk leegyszerűsíti a folyamatot, ami jelentős előrelépést jelent az optika területén.”

Mindez nagyon pozitív, de még rengeteg munka vár ránk: a csapat szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a spiráldioptria által létrehozott optikai örvények (vagy csavart fény) pontos természetét.

Ezt követően a technológiát a nem tökéletes látással rendelkező emberek szemüvegében kell majd tesztelni, valós körülmények között. A kutatók egy sor más alkalmazási lehetőséget is megemlítenek a drónoktól az önvezető autókig mindenféle kamerákban.

Elolvasom a cikket